L'ORÉAL-UNESCO: Nagrađeno 45 žena naučnica koje menjaju svet

MEĐUNARODNA PRIZNANJA ZA ŽENE U NAUCI 2022.

Jun, Pariz - Na velikoj internacionalnoj ceremoniji, prvoj od početka pandemije COVID 19, dodeljene su Nagrade „Za žene u nauci“ (International Awards L'Oréal-UNESCO For Women in Science), dobitnicama ovog međunarodnog priznanja za 2020, 2021. i 2022. godinu

Fondacija L’Oréal i UNESCO nagradili su 15 najuspešnijih svetskih naučnica, kao i 30 mladih žena istraživača koje su u prethodnom periodu osvojile priznanje u kategoriji internacionalnih talenata u usponu.

Slaveći 45 izuzetnih žena istraživača iz čitavog sveta, na ovoj jedinstvenoj ceremoniji održanoj nakon dva uzastopna otkazivanja manifestacije zbog epidemiološke situacije, Fondacija L’Oréal i UNESCO potvrdili su svoju posvećenost podršci i priznanju ženama naučnicima čiji je rad bio od suštinske važnosti u ovim neverovatno teškim vremenima.

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE ŽENA NAUČNICA

Na ceremoniji održanoj u sedištu UNESCO-a u Parizu, predstavljeno je 15 eminentnih laureatkinja Internacionalne nagrade „Za žene u nauci“, iz različitih oblasti prirodnih nauka uključujući biohemiju, neuronauke, embriologiju, hemiju, astrofiziku, matematiku, računarstvo, medicinu, biologiju i zaštitu životne sredine. Svaka dobitnica nagrade posvetila je svoj život rešavanju nekih od izazova sa kojima se svet danas suočava.

Laureatkinje su između ostalog nagrađene za radove u oblastima unapređenja lečenja raka, autoimunih, kao i zaraznih bolesti, primeni neurobiološke nauke u razumevanju mentalnih bolesti i kreiranju nove generacije antidepresiva, stvaranju održivih alternativa kada je u pitanju korišćenje plastike i drugim oblastima u kojima nauka može da unapredi kvalitet života ljudi i živog sveta širom planete.

Ovom prilikom je predstavljeno i 30 mladih naučnica koje su dobile titulu međunarodnih talenata u usponu. Zajedno, one predstavljaju mlađu generaciju naučnica koje rešavaju važne izazove i zalažu se za promene.

Uvodne reči održali su predsednik Fondacije L’Oréal Jean-Paul Agon i generalna direktorka Uneska Audrey Azoulay, osvrnuvši se na važnost ovogodišnjeg okupljanja kako bi se svet podsetio koliko su žene naučnice i njihov rad vitalni za našu zajedničku budućnost.

Profesorka i dobitnica Internacionalne nagrade za 2020. Edith Heard, održala je govor u ime 15 laureatkinja, kako bi naglasila potrebu da se više žena pridruži nauci:

- Još uvek smo u manjini i nedostaje nam kritična masa da se efikasno zalažemo za naše potrebe. To se mora promeniti. Nauka mora biti otvorena za sve - bez obzira na pol, nacionalnost, rasu ili kulturu. I nema vremena za gubljenje. Raznolikost obogaćuje - pokreće inovacije i daje bolje rezultate. Više žena u timu vodi ka boljim performansama, većoj kreativnosti i novim mogućnostima.

SVETU JE POTREBNA NAUKA, A NAUCI SU POTREBNE ŽENE

Svet se suočava sa ozbiljnim izazovima: klimatskim promenama, nedostatkom resursa, zdravstvenim rizicima i pandemijom Covid-19, među mnogim drugim sve većim svetskim problemima. Odabrane tokom protekle tri godine, žene koje su nagrađene u sklopu čuvenog L’Oréal -UNESCO programa već su dokazale koliko njihova nauka može biti transformativna u rešavanju ovih izazova.

Ove žene su često izložene nevidljivosti i marginalizaciji, nejednakosti, predrasudama i sistemskim barijerama. Njihovo prisustvo u Parizu bilo je prilika da se prepoznaju njihovi značajni doprinosi uz podsećanje sveta da rodna razlika ostaje.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 302 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…