Odštampajte ovu stranicu
Rezime: Sigurna kuća Sombor i u finišu godine zaokružila 2018. raznovrsno korisnim a ciljnim aktivnostima opšte vidljivosti

* Tokom čitave godine brojne aktivnosti Sigurne kuće u Somboru bile su praćene od strane našeg medija. Trudili smo se da ponešto ne promakne aktuelnoj temi u žiži - kada je o suštinski važnoj životnoj sferi, rodne ravnopravnosti u savremeno doba reč, ako i jeste došlo do toga - zbog obilja akcija, donosimo stoga ovaj  poseban rezime dešavanja potkraj same godine. Zahvaljujemo se na saradnji ponajpre Tamari Savović, rukovodiocu ove instutucije, uvereni da će ona u želji za trajnšću i nadalje da bude u obostranoj nameri afirmativno kako zaslužuje, predstavljana na stranicama portala i u programu Novog Radio Sombora

U okviru projekta "Cold Call for a cool planet" kojeg finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije sa ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti i socijalnog preduzetništva u okviru zelene ekonomije, u Srednjoj školi "Sveti Sava", Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće i Sanida Klarić, u ime BIO IDEE održale su učenicima trećih razreda informativni čas o rodnoj ravnopravnosti, socijalnom ekološkom preduzetništvu aktivnosti Sigurne kuće.

Tamara Savović i Sanida Klarić sa direktorom Srednje škole "Sveti Sava" u Somboru Milanom Milankovićem

BIO IDEA za održivi razvoj i Sigurna kuća Sombor na ovaj način informišu mlade ljude (kao i tog 9. oktobra) o aktivnostima koje provode tokom poslednje dve godine u cilju razvoja socijalnog preduzetništva i promovisanja rodne ravnopravnosti u Zapadnobačkom okrugu. Ovaj poslovni model je namenjen ranjivim grupama stanovništva: ženama, mladima i osobama sa invalditetom, kako bi bila sprečena socijalna isključenost, diskriminacija i nasilje u zajednici, a omogućio uspešan ekonomski napredak.

~ . ~ 

* Sigurna kuća u saradnji sa Biciklističkim klubom Sombor i Link-om nastavila je i u drugoj sredini oktobra zajedničke akcije

Predstavnici Biciklističkog kluba Sombor, Robert Marton i Centra za razvoj zajednice Link, Jelena Štulić, posetili su 16. oktobra Sigurnu kuću grada Sombora u cilju pronalaženja mogućnosti za zajedničko delovanje i saradnju, koja je otpočela biciklističkom vožnjom u znak podrške obolelima od raka. 

Tamara Savović, Jelena Štulić i Robert Marton o planovima i za narednu godinu

Tokom razgovora sa rukovodiocem Sigurne kuće, Tamarom Savović, a na predlog Jelene i Roberta, ideja je da se svi zainteresovani građani i građanke pozovu i doniraju svoje stare, dotrajale i neupotrebljive ženske i dečije bicikle, koje bi majstor restaurirao i doveo ih u funkcionalno stanje, a zatim ih poklonili Sigurnoj kući u cilju lakše i brže mobilnosti štićenica u svakodnevnim aktivnostima.

Za sva pitanja, građani Sombora mogu da se jave Biciklističkom klubu Sombor na telefon 063 77 67 611 i Centru za razvoj zajednice Link. telefon: 061 162 53 42.  

~ . ~

* Na Sajmu knjiga u Beogradu, 27. oktobra, na konferenciji pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje ranjivih kategorija stanovništva", moderatorka je bila Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće Sombor 

Konferenciju je otvorila i pozdravila prisutne, viša savetnica iz Kabineta Poverenika za ravnopravnost polova, Sanja Stanković i zahvalila se u ime poverenice, Brankice Janković, na pozivu.

Tom prilikom je istakla da će uvek rado da podrži ovakve aktivnosti. U ime organizatora Sanida Klarić je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Sigurnom kućom Sombor i mnogobrojne projekte, kao i da će u narednom periodu akcenat biti na ekonomskom osnaživanju žena iz opštine Kula.

Tamara Savović: Samo snažna žena može da upravlja domaćinstvom, porodicom, da ostvaruje uspeh u poslu

U panelu kojim je moderirala Savovićeva, o ekonomskom osnaživanju kroz socijalno preduzetništvo ranjivih grupa, bilo je reči o sledećem: 

Ovo je inovativni model rada, jer ustanove socijalne zaštite ovakvim aktivnostima, prevazilaze svoja ovlašćenja i radom na terenu i direktnim skupljanjem podataka o korisnicima socijalne zaštite, dolazi se do nevidljivih slojeva stanovništva, koji su u stanju potreba socijalnih usluga, a nisu u situaciji da dođu do institucija sistema. Takođe, preventivnim radom sa ženama  kroz radionice, puno se saznaje o potrebama svakog sela pojedinačno, jer svako selo ima svoje kapacitete, koje zaslužuju da budu maksimalno aifrmisane. Kroz saradnju sa nevladinim sektorom može da se nadopuni deo koji je nedostajuća karika u sistemu a kroz besplatne obuke za žene o preduzetništvu, dajemo im mogućnost da zarade i uzmu život u svoje ruke. Samo snažna žena može da upravlja svojim domaćinstvom i svojom porodicom, ali i da budu uspešna u poslu koji obavlja. 

Na konferenciji, učestdvovali su i direktorka Centra za socijalni rad Kula, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji, Centra za socijalno preduzetništvo grada Beograda, magazina Sensa, Ekumenske inicijative žena iz Omiša, kao i pojedinci koji su se istakli svojim društveno-humanim radom.

~ . ~

* Poslednje novembarske dekade, od 21. do 24. novembra, Zapadnobački upravni okrug prvi put je jedinstveno nastupao na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Tri opštine, Apatin, Kula i Odžaci, uz grad Sombor, imali su priliku da, uz podršku Regionalne privredne komore, turističkih organizacija i lokalnih samouprava, dobiju besplatan prevoz i besplatan štand i izlože sopstvene proizvode i ručne radove, ostvare prodaju, povežu se sa poslodavcima širom Srbije i steknu pravo u takmičarskom delu 

Zajednički somborski štand pričao je o bogatstvu svekolikosti ovdašnje turističko-ugostiteljske i zanatske ponude

Prvog dana Sajma, zajednički štand Zapadnobačkog upravnog okruga su posetili mnogobrojni funkcioneri i državni sekretari i probali autentična vina, kozje sireve, prirodne sokove, med, kao i proizvode iz kuhinje Srednje ekonomske škole iz Sombora, upoznali se sa čuvenim staparskim ćilimom, zanatsko-umetničkim proizvodima i vrednim ženskim rukama...

Tom prilikom predstavljeni su turistički potencijali grada Sombora, opština Apatin, Kula i Odžaci. Takođe, Zapadnobački okrug je predstavio u Etno dvorištu kulturno-umetnička bogatstva ovog kraja, tako da je drugog dana Sajma, KUD "Mažoret" iz Sonte, imao tradicionalno atraktivan nastup i privukao pažnju mnogobrojnih posetilaca i izlagača. Riblji paprikaš, specijalitet ovog kraja, predstavljen je kao omiljeno jelo i jelo bez kojeg ne može da se zamisli obilazak opštine Apatin. Zapadnobački okrug je poznat po etničkoj raznolikosti, čime se posebno ponosi, tako da su izlagači bili obučeni u svojim nacionalnim nošnjama i prolaznicima na Sajmu pričali o svojim specifičnostima i običajima. 

Atraktivnošću su i u Beogradu na Sajmu pažnju privlačile popularne sonćanske mažoretkinje: U društvu Tamare Savović

Somborski KUD "Ravangrad", odigrao je bunjevačke igre iz okoline i u svojim raskošnim nošnjama ostavio pečat somborskog kraja. I ovoga puta, škole su bile nezaobilazni deo Sajma, tako da su Srednja ekonomska Srednja škola "Sveti Sava" iz Sombora bile deo zajedničkog štanda.

Na Sajmu su učestvovale i žene iz udruženja sa teritorije opštine Bačka Palanka.

- Organizatori Zapadnobačkog okruga na Sajmu etno hrane i pića su prepoznali potencijal ovog kraja, talenat i kvalitet izlagača i želeli su da afirmišu tradicionalne proizvode karakteristične za ovo područje, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim izlagačima i učesnicima na Sajmu i čestitamo im na zapaženom uspehu i rezultatima - zaključila je svojom izjavom Tamara Savović, u ime organizatora.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 995 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…