Odštampajte ovu stranicu
Naš projekat prekogranične saradnje "GRANICE NE POSTOJE" Šikloš, Republika Mađarska

Geografski položaj

* Šikloš (mađ. Siklós, srp. Шиклош) je grad u Baranjskoj županiji u Republici Mađarskoj,  nalazi se između 45° 51' 19" severne geografske širine i 18° 17' 55" istočne geografske dužine,  u blizini se nalaze Pečuj 25 km, i Harakanj 2 km, a od Sombora je udaljen 89 km, reka Drava od Šikloša je udaljena 8,5 km jugozapadno. Mesto prema zadnjem popisu iz 2010. godine ima 9829 stanovnika.

 Istorija

Na ovom prostoru su od davnina živeli Rimljani, da bi oko 433.godine ovu teritoriju ustupili Hunima, nakon Huna, dolaze Germanska plemena, Goti i Langobardi, Franci ove prostore osvajaju 803. godine, nakon njih dolaze Sloveni. Pred kraj devetog veka dolaze Mađari, tačnije 896. godine, tada dolazi do asimilacije Avara, koji su ovde živeli od 7 veka.

Mesto se prvi put pominje 1251. godine kao imanje porodice Šikloš, a sama tvrđava je izgrađena oko 1270. godine. Krajem 14. veka porodica Šikloš gubi grad i zamak, i on biva neko vreme u vlasništvu porodice Kakas, da bi 1395. godine prešao pod vlaništvo mađarskog kralja.

U Šiklošu je bila zemlja Nikole od Gara, zeta srpskog kneza Lazara. Srbi su tu naseljeni 1508. godine. Grad Šikloš je početkom 16. veka bio sedište srpskog despota Stefana Štiljanovića, a sve to zahvaljujući povalasticama koje su Srbi dobili 1481. godine od Matije Korvina.

Od 1526. godine, posle pobede u Mohačkoj bici Turci su zauzeli Šikloš, tu je bilo sedište turskog paše. U leto 1566. godine trajale su žestoke borbe za Šikloš, koji su tada držali Turci. Tada je oko 1500 srpskih i hrvatskih vojnika je krenulo na Šikloš, predvođena Nikolom Šubićem Zrinskim, nameravajući da ga preotmu, pred gradom se vodila žestoka bitka, u kojoj je poginuo i sam Nikola Šubić Zrinjski, a grad je oslobođen tek 1686. godine od strane Austijanaca.

* Zanimljiva je činjenica da su prvi vodovod u Šiklošu napravili upravo Turci, kao i džamiju i nekoliko turskih kupatila.

Mađarski veleposednik Kazimir Baćanji je 1862. godine držao posede Šomodor i Šikloš, sa prihodom 27.630 f. Imanje Baćanjijevo je međutim bilo dužno 950.000 f. i zbog toga je bilo konfiskovano.

Posle prvog svetskog rata, Šikoš je bio kratkotrajno u sastavu "Srpsko-Mađarske republika Baranja-Baja"  koja je trajala od 14. avgusta 1921. godine do 21. avgusta. 1921 godine, a prestaje da postoji ulaskom mađarske vojske.

Od tada se ovi delovi severne Baranje nalaze neprekidno u sastavu Republike Mađarske.

31. marta. 1977. godine Šikloš dobija status grada

2019. godine je planirano da se otvori biciklistička staza Šikloš-Pečuj

Turizam

Turistički potencijali grada su zamak Šikloš i termalna banja.

*Zamak Šikloš je izgrađen 1270. godine, nalazi se na uzvišenju iznad grada, veoma je populano mesto za turiste, tamo se nalaze galerija, muzej, mađarski tradicionalni restoran, suvernrnica kao i vidikovac, sa kojeg se pruža prelep pogled na ovaj deo Baranje. Takođe tamo se održavaju i muzičke svečanosti, koncerti klasične muzike, kao i nastupi popularnih muzičkih grupa.

* Centar Termal Spa je moderan centar koji u svom sastavu ima ukupno 13 bazena, od toga su 4 na otvorenom, a 9 u zatvorenom delu, pored bazena ima i ostale vodene sadržaje, kao što su termalna voda, finska sauna, infrared sauna, parno kupatilo, aroma sauna, slana soba, a pored ovog nudi i hidromasaže, terapijske usluge, masaže, aqua park kao i sadržaj za decu. Cena ulaznice je oko 2800 forinti (oko 8 eura, moguće plaćanje karticom) za decu i penzionere postoji popust, radno vreme je petak-subota od 8 do 22, a nedelja-četvrtak od 9 do 20

Do Šikolša se lako i brzo se stiže, jer se nalazi u blizini graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo, pa tako da nije ni od Sombora puno daleko.

novinar, dipl. turizmolog Srđan Ačanski

Projekat „Novosti dana: Svi jezici jedno blago – multikulturalni Novi Radio Sombor“ sufinansira se iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitano 1122 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…