Apel Udruženja sportskih ribolovaca Šaran Čonoplja: Spasimo Čonopljansko jezero

* Zbog gubitka vode, u Čonopljanskom jezeru umire živi svet u priličnim mukama, pa su se članovi Udruženja sportskih ribolovaca Šaran iz Čonoplje obratili našem mediju mejlom sledeće sadržine:

Poštovani,

Obraćavam se povodom tekućeg problema u vezi sa vestačkim jezerom na teritoriji opstine Sombor, tj. pored sela Čonoplja. Naime, postoji problem koji je pored mnogobrojnih uzroka, a između ostalog firma za preradu lešnika i proizvodnju sadnog materijala AgriSer doo, kao ogranak ili bliski saradnik italijanske firme Ferrero Rocher je izbušila preko 15 bunara izuzetno velikih kapaciteta (dubine i preko 200 metara), potpuno u poslednje tri godine poremetila dotok vode u samo jezero. A sada je, maltene i zaustavila.

Jezero Čonoplja je napravljeno ne tako davne 1984. godine pregrađivanjem kanala i pravljenjem veštačke brane za koji naravno postoji projekat odnosno elaborat i sve uredne građevinske dozvole. Od nekadašnjih 50 hektara jezera sa prosečnom dubinom preko 5 i više metara, sada je situacija da se na nekoliko stotina kvadrata voda svela na dubinu od 20 cm, a u samom kanalu na sredini jezera nekih 60-tak centimetara.

Sama priroda, odnosno sve vrste slatkovodnih riba u kapitalnim veličinama, životinje i ptice su dovedene u pitanje izumiranja u vrlo kratkom vremenskom roku koje se meri bukvalno satima.

Ako je cena ostvarivanja novčanog prihoda, kako onima koji su izdali dozvole za bušenje i registrovanje takvih arteskih bunara, tako i firmi koja se bavi preradom i proizvodnjom sadnog materijala i lešnika te da se pitanje takvog možda i jedinstvenog jezera te veličine i toga tipa uništi u potpunosti, zbog materijanih sredstava pojedinaca, onda je ova priča bespotrebna kao i obraćanje za pomoć u poslednje tri godine na maltene sva mesta, od strane uprave Udruženja sportskih ribolovaca Šaran iz Čonoplje.

Ipak se nije iznašlo rešenje niti se obratio bilo ko za pomoć, iako je to jezero od pre nekoliko poslednjih godina u vlasništvu Vojvodina Voda i tako se vodi pod parcelnim brojem u katastarskoj opštini.

Izgleda više nikom nije važno, ili je važno da se takve stvari oćute zbog pravljenja nekih novčanih sredstava određenim pojedincima. U nadi da ćete makar vi pokušati da podignete svest pojedinaca na neki način, i da određene službe i institucije urade šta je potrebno da se reši ovaj problem, bilo kakvim rešenjem, zahvaljujem se unapred u ime Udruženja sportskih ribolovaca Šaran Čonoplja, prirode i svih živih bića kojima preti izumiranje na samom jezeru...

S poštovanjem Branko Karagaća

- U dodatku, fotografije o trenutnom stanju Čonopljanskog jezera - 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor 

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 193 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…