Da se nikad ne zaboravi: 18 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i sećanje na prvu žrtvu, zastavnika Radovana Medića na vojnom aerodromu somborskog Garnizona

* Ovaj dan, 24. mart je početak dugog Dana sećanja koji će trajati 78 svitanja i 78 zalazaka sunca i tokom kojeg ćemo svakog sata i svakoga dana evocirati uspomene na stradale u agresiji na Srbiju 1999. godine

Taj dugi Dan sećanja je istovremeno prilika da ne ostanu bez zaborava ni jedan od oko 3.500 ubijenih naših sugrađana, odnosno dan da se svake godine setimo svakog od 12.500 ranjenih i povređenih. Poseban osećaj bola izaziva svaki od nevino stradalih 90 mališana i 1.031 stradalog pripadnika vojske i policije – to je bio i čin najgrubljeg narušavanja međunarodnog prava.

Trenutak je takođe naravno, da na ovaj način ponovo odamo počast i prvoj žrtvi NATO bombardovanja Srbije: U kasarni „Radovan Medić“, u batajničkom naselju 13. maj, pre tri godine je baš 24. marta, svečano otkrivena bista zastavnika Radovana Medića, koji je na današnji dan od zločinačkog projektila izgubio život obavljajući svoju profesionalnu vojničku dužnost na vojnom aerodromu Garnizona Sombor.

(Grob poginulog zastavnika Radovana Medića na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru svake godine obilaze porodica, pripadnici Vojske Srbije, gradske vlasti...)

............................................................................................................................................................................................................................................................

Govoreći tada o tragično stradalom, mladom pripadniku 224. centra za elektronska dejstva, komandant te jedinice pukovnik Branislav Ljušić istakao je, da je Medić  bio nadasve hrabar i odlučan čovek koji je uspešno izvršavao sve zadatke i da je posthumno odlikovan Ordenom zasluga u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena.

– Radovan je dao ono najvrednije što ima, svoj život, za odbranu otadžbine i upisao se u knjigu večnosti, kao mnogobrojni vojnici, vitezovi i heroji s kojima je stao u stroj. Bio je i ostao vojnik, ali pre svega čovek, a to je najsjajnije od svih kruna i važnije od svih stolica – istakao je pukovnik Ljušić naglasivši da će svetli lik heroja te jedinice ostati u trajnom sećanju i svim budućim delima.

Bistu su tom prilikom otkrili Medićeva supruga Smiljana i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, brigadni general Ilija Todorovć (na naslovnoj fotografiji).

Skupu u kasarni "Radovan Medić" prisustvovali su osim brojnih građana i zamenik komandanta Združene operativne komande brigadni general Slavoljub Janićijević, zamenik načelnika Vojnogeografskog instituta pukovnik Zoran Srdić, predstavnici gradske opštine Zemun, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije i porodica i prijatelji poginulog pripadnika 224. centra za elektronska dejstva. 

Sećanja i pomen beleži ekipa i redakcija Novog Radio Sombora

Pročitano 1492 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…