Odštampajte ovu stranicu
Aktivnosti načelnika ZBUO Gorana Nonkovića: Prisustvovanje svečanom događaju-početku radova na izgradnji vetroparka „Kula 2“

* Načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković prisustvovao je druge majke srede svečanoj ceremoniji u opštini Kula gde su kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično obeležile početak radova na izgradnji vetroparka "Kula 2"

Na svečanom događaju prisutnima su se obratili potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije Zorana Mihajlović, generalni direktor Fintel Energia Ticijano Đovaneti, generalni direktor MK Group Mihailo Janković, Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, direktor sektora poslova sa pravnim licima Erste Banka - partneri kompanija MK Group i Fintel Energia na ovom projektu Nikola Stamenković.

Iz razgovora načelnika Okruga sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Srbije, generalnim direktorom Fintel Energia, generalnim direktorom MK Group i Ambasadorom Italije u Srbiji nametnuo se zaključak da je neophodno podići kapacitete OIE korišćenjem solarne energije i vetrogeneratora, pa čak i do 1 GW. Podrška i razumevanje značaja aktivnosti u oblasti OIE od strane ministarstva postoji, kao i zainteresovanost investitora iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Značaj ovakvih projekata jeste u tome da su novi kapaciteti za proizvodnju energije dobijene iz OIE stub energetske bezbednosti i stabilnosti i da bez ulaganja nema razvoja ni energetike, ni privrede u celini, a što je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz OIE.

Zajednička kompanija Fintel Energia i MK Group, već čitavu deceniju je jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Republike Srbije.

MK Fintel Wind je izgradio i pustio u rad prva 2 vetroparka u Srbiji, kao i treći najveći vetropark Košava, a privodi kraju i puštanje u rad četvrtog vetroparka Košava Faza II. Ova kompanija se bavi razvojem, izgradnjom i upravljanjem visokokvalitetnim portfolijom vetropostrojenja koji se sadrži 13 vetroparkova u severnom i severnoistočnom delu Srbije sa ukupnim planiranim instalisanim kapacitetom od skoro 1 GW.

500.000 domaćinstava biće snabdeveno strujom koja se dobija iz vetra.

Dosadašnje investicije na nivou divizije iznose 150.000.000 eura, a ukupan planirani nivo investicija u sve vetroparkove je 1.000.000.000 eur.

- Dodatak, galerija slika - 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 186 puta

Galerija slika

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…