„Пошумимо Војводину“ - Радионица за новинаре

* У четвртак 23. децембра у 11 часова, путем Зоом платформе биће одржана онлајн радионица за новинаре у оквиру које ће бити представљени резултате истраживања у оквиру пројекта ,,Пошумимо Војводину - Платформа за учешће јавности у одлучивању о јавним политикама заштите природе и пошумљавања”

По званичним подацима, у АП Војводини је под шумама око 140 хиљада хектара, што је око 6,4% територије. Највећи број општина и градова је потпуно огољено, са тек неколико промила површине под шумама. У складу са стандардима развијених земаља, Војводини недостаје око 170 хиљада хектара нових шума, што је појас ширине 17 и дужине 100 километара - од Новог Сада до Суботице. Шуме чувају екосистеме, ублажавају микроклиматске екстреме, побољшавају квалитет ваздуха и земљишта, повећавају приносе у пољопривреди, смањују штете од поплава и суша, повољно утичу на психичко и физичко здравље људи.  Иако нема тачног податка, штете и изгубљене добити због недостатка шума могу се у Војводини мерити стотинама милиона евра годишње. Зато изненађује да власти на свим нивоима занемарују пошумљавање у приличној мери, и то у дугом периоду, напомињу организатори.

Еколошки центар „Станиште“, Покрет горана Сомбора, Удружење за заштиту шума и Удружење „Зелени мост“ су у оквиру пројекта „Пошумимо Војводину - Платформа за учешће јавности у одлучивању о јавним политикама заштите природе и пошумљавању у АП Војводини“, спровели истраживање о стању финансирања пошумљавања у АП Војводини на покрајинском и локалном нивоу. Од покрајинских органа и свих 45 локалних самоуправа из АПВ тражена су документа у вези са пошумљавањем које прописују закони о шумама и пољопривредном земљишту. Такође су на адресе 50 регистрованих шумских расадника послати упитници у вези са стањем, капацитетом и потребама. Резултате истраживања представиће бираним медијима, који поштују професионалне стандарде, на састанку који ће бити одржан онлајн, у четвртак 23. децембра, са почетком у 11 часова. 

Сатница / Назив / Презентер

11:00 - 11:10

* Уводне напомене Дејан Максимовић, ЕЦ „Станиште“

11:10 - 12:00

 * Резултати истраживања – Финансирање пошумљавања у АП Војводини на покрајинском и локалном нивоу и стање у расадницима

Дејан Максимовић (Станиште)

Драгана Арсић (УЗЗШ)

Љиља Давидов (ПГС)

12:00 - 13:00

Дискусија, коментари, планови мреже за кампању (представљање резултата широј јавности и заговарање решења код органа власти

Представници чланица мреже

Пројекат се реализује у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама заштите животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије уз подршку Шведске.

~ . ~

пратиСрђан Ачанскидипл.туризм.

Pročitano 428 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…