Ciklus „Iz istorije vojvođanske kinematografije“ i koncert Atheist Rap u bioskopu Abazija na Paliću

* Ciklus pod nazivom „Iz istorije vojvođanske kinematografije“ posvećen filmskom stvaralaštvu u Vojvodini, nastavlja se ove godine po treći put - od 16. do 19. decembra u bioskopu Abazija na Paliću. Ove godine program je posvećen stvaralaštvu Borislava Šajtinca, a 18. decembra u okviru pratećeg programa biće držan koncert popularnog punk-rock benda, Atheist Rap

Projekcija pet antologijskih ostvarenja Borislava Šajtinca proslavljenog filmskog stvaraoca, animatora, karikaturiste i strip-crtača prikazivaće se u izložbenom salonu bioskopa Abazija tokom četiri dana programa ovogodišnjeg ciklusa “Istorija vojvođanskog filma”. Animirani filmovi u ukupnom trajanju od 42 minuta i 15 sekundi, emitovaće se neprekidno (tzv. loop) tokom četiri dana od 19 do 22 časa.

Film kojim započinje ovogodišnji ciklus filmova iz istorije vojvođanske kinematografije je ostvarenje "Nije ptica sve što leti", nastalo 1970. godine. "Nije ptica sve što leti" prvi je film koji je Borislav Šajtinac potpisao kao soptvenu produkciju. Film opisuje patnje glavnog lika, koji pokušava da renovira kuću, ali ga konstantno muči, napada i pritiska monstruozna ptica. Priča je metafora za sovjetsku invazaiju na Čehoslovačku 1968. godine. Film je bio meta ozbiljne kritike na filmskom festivalu Oberhauzen u Nemačkoj 1970. godine, posebno upućenih od režisera iz južnoameričkih komunističkih zemalja. Nagrađivan u Bilbau, Lokarnu, Čikagu, i još dobio Gran pri u Anesiju 1971. godine i tri odlikovanja iz Oberhauzena… "Nije ptica sve što leti" je deo fantastičnog animiranog opusa Borislava Šajtinca, karikaturiste čija ikonografija balansira na granici realnog, grafičara, usamljenika koji je uz pomoć prilično ograničene tehnologije, na ekranu izgradio svoju bogatu "zemlju crnih čuda".

Uz "Nije ptica sve što leti" iz 1970. godine, biće prikazani i "Iskušenje" i "Nevesta" iz 1971, "Don Kihot" i "Trijumf" iz 1972. U okviru pratećeg programa u subotu, 18. decembra u 21 čas nastupiće popularni pank-rok bend Atheist Rap. ATHEIST RAP je osnovana davne 1989. godine u Novom Sadu, a punu afirmaciju su doživeli već debi albumom “Maori i Crni Gonzales”(1993). Fanzinaškim i poluprivatnim kanalima album nalazi put i do slušalaca na prostorima u čitavom regionu koji tada koncertno nisu bili dostupni bendu, a pesma “Wartburg limuzina” ih “dovozi” na vrh svih top lista na kojima je bila emitovana.

Od samoga početka svog rada bili su izrazito anti-ratno nastrojeni, a i danas se istrajno bore protiv mržnje i zaglupljivanja. Sarkastični humor je univerzalno potreban i primenjiv na ovim prostorima, tako da Atheist Rap već godinama puni klubove po regionu.

Ciklus “Iz istorije vojvođanske kinematografije” nastao je 2019. godine u želji da publici predstavi najznačajnije filmove vojvođanske i jugoslovenske kinematografije nastale u produkciji Neoplanta filma. Svi ovi filmovi ostvarili su veliki uspeh u svetu i ostavili neizbrisiv trag u istoriji filmske umetnosti. Ostavština Neoplanta filma kao najreprezentativnije, najproduktivnije i najuspešnije filmske kuće u Vojvodini u periodu od 1966. do 1986. godine centralni je deo ovog projekta.

Tokom svog delovanja Neoplanta film snimila je više od 200 filmova, od kojih 13 dugometražnih igranih i 173 dokumentarna, kratka i animirana filma među kojima su dela nekih od najvažnijih filmskih stvaralaca jugoslovenske kinematografije uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Branka Bauera, Miroslava Antića, Veljka Bulajića, Karpa Aćimovića Godine i drugih autora.

U galerijskom prostoru Abazije biće izložena i zbirka filmskih plakata najznačajnijih ostvarenja Neoplanta filma. Program "Iz istorije vojvođanske kinematografije" se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine. Ulaz na sve projekcije i izložbu plakata je slobodan, a ulaznice za koncert grupe Atheist Rap moguće je kupiti na blagajni bioskopa Abazija po ceni od 500 dinara. Ulaz na koncert je moguć uz važeći Zeleni sertifikat.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 338 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…