Sveobuhvatnom akcijom obogaćen riblji fond Velikog bačkog kanala

* Na deonici Velikog bačkog kanala kod izletišta Tromeđa u Somboru, danas je realizovana velika akcija poribljavanja, gde je ovaj deo kanala obogaćen sa 800 kilograma jednogodišnje mlađi šarana. Akciju poribljavanja u Somboru su ispratili su predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, kao i Damir Milošević, u ime Udruženja sportskih ribolovaca „Medžik fiš“

Predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus ovom prilikom istakao je dobru saradnju Grada sa JVP „Vode Vojvodine“ zahvaljujući kojoj je ove godine realizovano nekoliko značajnih projekata, kao i da je u toku zajednički rad na revitalizaciji dela Velikog bačkog kanala u Somboru. - Zajedničkim ulaganjem radimo revitalizaciju poteza kanala od Tromeđe do železničkog mosta, gde ćemo uređenjem kanalske obale pojačati turistički potencijal Grada Sombora, koji osluškuje potrebe svojih građana. Radimo i produžetak staze od Apatinskog mosta do tromeđe u dužini od 2,2 kilometra, što će omogućiti našim sugrađanima da ovde dolaze na izletište peške i biciklima, gde će biti jedan lep, uređen prostor za stare i mlade, za sve one koji su ljubitelji prirode. U planu je da ovde napravimo i pontone za pecanje, kako bi Sombor u svoju turističku ponudu mogao da uvrsti i pecaroška takmičenja - rekao je Zoran Rus.

Ova akcija deo je velike godišnje akcije poribljavanja koju organizuje JVP „Vode Vojvodine“, a koja je sprovodena na 24 lokacije na kanalima Hidrosistema Dunav Tisa Dunav, zatim na delu Dunava koji je u nadležnosti ovog preduzeća, na vodotoku Krivaja, kao i na zaštićenim prirodnim dobrima Jegrička i Beljanska bara. Na ovim ribolovnim vodama pušteno je ukupno oko 21.150 kilograma riblje mlađi, kako bi se doprinelo poboljšanju kvaliteta ribljeg fonda, na veliku radost pecaroša i svih ljubitelja prirode.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević najavio je nove projekte i planove za revitalizaciju Velikog bačkog kanala, koji će uticati kako na poboljšanje kanalskog ekosistema, tako i na turističku ponudu Grada Sombora. - Danas smo u vaš kanal ovde u Somboru pustili 4.000 komada mlađi, odnosno jedinki koje će svakako biti jedna dobra atrakcija za sve one koji ovde u budućnosti budu dolazili da pecaju. Sombor je najveće gradilište Voda Vojvodine. Mi smo ovde zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i gospodinu Božiću uspeli da opredelimo oko 150 miliona dinara za sve ove projekte, a nama je cilj da od ulaska u Veliki bački kanal u Novom Sadu imamo plovni put skroz do Bezdana. Mi smo vrlo blizu tog cilja. Sada kada budemo završili deonicu koja se već finansira i radi u iznosu od 64 miliona od ovog mesta do Stapara, zajednički ulažemo sa Somborom 50 miliona prema Apatinskom mostu, nakon toga ulažemo još 24 miliona koja će ići prema Bezdanu i finalno, u sledećoj fazi Abu Dabi fonda, pokušavamo da apliciramo sa projektom koji će imati jednu iznimnu građevinu na samom Dunavu, koja će sprečavati ulazak mulja u Veliki bački kanal i naravno proširivanje kapaciteta protoka vode jer njegova prioritetna namena jeste odvodnjavanje i navodnjavanje - rekao je Kružević.

Direktor „Voda Vojvodine“ poručio je i da će ovo preduzeće intenzivno raditi na zaštiti ribljeg fonda, gde će službe danonoćno biti prisutne na terenu da spreče krađu mlađi. - Vode Vojvodine su u ovoj godini uložile oko 40 miliona dinara u opremu koju smo kupili da pokušamo da sprečimo krađu. Tu su i dronovi, i termovizirske kamere i kamere koje same posmatraju teren. Kroz monitoring centar koji ćemo, nadam se, otvoriti tokom januara, koji je jedini monitoring centar u ovom delu Evrope koji koriste isključivo ribočuvarske službe, potrudićemo se da počnemo da hvatamo one koje postavljaju mrežu. Mi smo do sada imali prilike samo te mreže da sklanjamo, ali bez počinilaca. Sada konačno imamo opremu pomoću koje ćemo moći da pratimo počinioce od mesta njihovog polaska, obavljanja tih njihovih radnji koje su nezakonite, do povratka na početno mesto i te snimke ćemo moći da koristimo, nadam se, u procesima koji će biti pred sudom - ukazao je Kružević.

Ovom prilikom, direktor „Voda Vojvodine“ uručio je volontersku značku predsedniku Udruženja sportskih ribolovaca „Medžik fiš“ Damiru Miloševiću, sa kojom su mu dodeljena sva prava koja imaju i zvanični ribočuvari u zaštiti ribljeg fonda na ovom području.

- U dodatku pogledajte i galeriju fotografija sa današnjeg događaja, hvala Aleksandra Kovač -

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 405 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…