Sa OMNIS-om u novu avanturu, ovog puta idemo u Segedin bajkoviti grad na jugu Mađarske

*Segedin je treći po veličini grad u Mađarskoj, najveći grad i regionalno središte južne Velike nizije kao i sedište županije Čongrad-Čanad, ima oko 170.000 stanovnika. Univerzitet u Segedinu je jedan od najuglednijih univerziteta u Mađarskoj.

Grad je dobio ime po mađarskoj reči za ugao szög, pošto Tisa prolazeći kroz grad pravi okuku, tj. „ugao“ drugo objašnjenje vezano za nastanak da imena grada je da zapravo potiče mađarske reči za ostrvo, odnosno sziget.

Ovog puta neću vas daviti puno sa istorijom, samo ukratko najvažnije

Segedin i njegova okolina bili su naseljeni još u antičko vreme. Atila Bič Božji, vođa Huna je imao sedište na ovom području. Sam naziv Segedin (Szeged) pominje se prvi put 1183. godine, u povelji kralja Bele III. Turci su Segedin osvojili za vreme “Sulejmana Veličanstvenog” 1543. godine, grad tada postaje središte sandžaka u južnoj Ugarskoj.

Zajedno sa Turcima na ove prostore došla je još jedna stvar, po kojoj su Segedin i cela Mađarska danas poznati u svetu, a to je verovali ili ne, paprika.

Grad je oslobođen turske vlasti 1686. godine, a status slobodnog kraljevskog grada mu se vraća 1715. godine. Kralj Karlo III, dodelio je gradu grb koji se i danas koristi. Brzina razvoja grada tokom sledećih godina bila je velika, 1721. godine otvorena je gimnazija. Interesantan je podatak da su tokom prve polovine 18. veka polovinu gradskog stanovništva činili su Srbi.

Tokom revolucije 1848/49. godine u Segedinu desili su se važni događaji. Lajoš Košut je ovde održao svoj poznati govor. Segedin je bio poslednje sedište revolucionarne vlade u julu 1849. godine. Habzburški vladari kaznili su grad oduzevši mu status slobodnog kraljevskog grada, koji je ponovo povratio 1860. godine.

Prva železnica je došla  1854. godine,  upravo je iz tog pravca došla železnica u Sombor te davne 1869. iste godine u Segedinu je otvorena fabrika za preradu mesa, preteča poznate mesne industrije  Pick.

Grad je dosta stradao tokom  drugog svetskog rata, Hortijev režim je proterao u logore oko 6000 stanovnika, mahom JevrejaSnage Crvene armije ušle su u grad krajem 1944. godine.

Za vreme socijalizma, grad je postao središte lake i prehrambene industrije.

Sedište  Čongradske županije postaje 1962. godine.

U okolini grada nafta je pronadjena 1965. godine, danas ta nalazišta daju 67% nafte na nivou Mađarske. 

Od Sombora Segedin je udaljen stotinak kilometara svejedno na koji prelaz idete.

Malo istorije nije na odmet.....

Segedin je u ovo doba godine prelepo ukrašen, pripreme za božićni vašar traju mesecima, tako da pred Mikulaša grad bude u punom sjaju, sve je okićeno u božićnom i novogodišnjem duhu, svugde se oseti praznično raspoloženje, na trgu Sečenji i duž cele glavne ulice stoje tezge sa specijalitetima mađarske kuhinje, kuvanim vinom i raznoraznim suvenirima sve izgleda čarobno kao da ste u bajci.

Još jedna jedna interesantna stvar, na dan Mikulaša u Segedinu, kostimirani Mikulaši vozaju se gradom u beloj limuzini i dele poklone deci, pošto je inače poznat kao zaštitnik dece.

Pozorišni festival u Segedinu jedna je od glavnih atrakcija, koja se održava svakog leta i slavi se kao Dan grada 21. Maja, kao i Mikulaš (Sveti Nikola) 6.12 i sada već tradicionalni božićni vašar.

Popularne turističke atrakacije u gradu su Gradska kuća, Katedrala, palata Reok, Sinagoga, Dugonjićev trg (gde se inače nalazi i univerzitet) Muzej, Pravoslavna crkva Svetog Nikole, zatim čuveni akva park u novom delu Segedina, za one željne šopinga Arkad mol je neizostavno mesto.....u blizini su Mako i Eržebet banja, kada se umorite od svega preporučujem kafić na Sečenji trgu, gde možete popiti kafu iz bilo kog dela sveta, od Amerike do Australije, od čega naravno zavisi i cena, samo pokažete prstom na velikoj mapi sveta.......

 a ostalo....ostalo će te morati da otkrijete sami......

Vaše je samo da uplatite 1400 dinara i krenete sa nama u novu avanturu.

Putovanje važi samo za članove, tako ne gubite vreme, postanite naš član još danas, nalazimo se u Čitaoničkoj ulici br 3 u pasažu, kontakt tel: 062/252-932

 

piše i fotografiše: Srđan Ačanski, dipl.turizmolog

 

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 1340 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…