Изнад свега понос: РАСТИНА КРОЗ ВЕКОВЕ

* У петак, 5. новембра 2021. године, у Великој сали градске скупштине, одржана је Свечана академија поводом обележавања јубилеја - век од насељавања Солунских добровољаца у Растину. У препуној сали, госте је у име организационог одбора обележавања јубилеја поздравио председник одбора Јован Вукобратовић, након чега се присутнима обратио Градоначелник Антонио Ратковић - који је бираним речима пуним уважавања честитао јубилеј и подсетио на величину људи који су основали Растину

Професор др Душан Лукић је присутне упознао са историјатом простора Растине, од првог помињања 1299. године - кроз историју, при чему се посебно осврнуо на присаједињење, добровољце и неумрлу славу логораша села Растине за време 2. Светског рата и Шарварску голготу, апострофирајући епископа Бачког др Иринеја Ћирића и друге учеснике извлачења деце из логора, наглашавајући: - Захваљујући живима, честити сељак остао је човек.

Посебан нагласак је дат на активности после рата и значајну изградњу инфраструктуре, која је с обзиром на величину села и број становника, постигла завидан тренутни ниво развијености ратарске и воћарске производње, те узгој пилића, риба и пчела. Свој говор завршио је речима: - Године као таласи не престају да теку, сливајући се у узвишена преимућства која разликују људе од нељуди. Ветар нека их разнесе, дајући снагу живима. То је непрекидна нит живота. Моја отаџбина и моје село је и јуче и сутра. Нека ово узвишено осећање одјекне кроз потомство, нека ово буде сећање на будућност!

Историчар др Милан Мицић, секретар Матице српске, говорио је о колонизацији и историји добровољачких насеља насталих после Великог рата, те многобројним проблемима са којима су се сусретали доласком у нову средину, начином обраде земљишта, обичаје. Током свечане академије, у неколико наврата, представила се певачка група Етномузиколошког смера Музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора, на челу са солистом Ханом Миловић и професорицом Иваном Јовановић.

Свечана академија је била уводно дешавање прославе јубилеја села, које ће бити одржано у Растини, 11.новембра 2021. године, са почетком у 12 часова.

Бележи: Милка Љубоја

- У галерији испод текста погледајте и слајд фотографије са насловне -

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор (Сва ауторска права евентуалног даљег објављивања ове рубрике и њеног целовитог садржаја постављено на порталу Новог Радио Сомбора без упита и дозволе било које стране или појединца заштићена и задржана свим релевантним правним механизмима!)

Pročitano 282 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…