PSS SOMBOR / Aktuelno: Dinamika žetve jesenjih kultura

* Nakon žetve soje u ovoj goodini može da se konstatuje da soja nije poput suncokreta dobro podnela nepovoljne uslove. Na 22.450 hektara postignut je prosečan prinos od 2,7 t/ha što je pad u odnosu na prethodni period

Soja je tokom hladnog proleća dugo nicala, potom je dobro napredovala tokom juna i jula, međutim u fazi nalivanja zrna tokom avgusta nastupio je sušni period koji je ostavio posledice na konačan prinos. Što se tiče kukuruza, berba je obavljena na oko 75% površina. Do sada prosečan ostvaren prinos je 7,9 t/ha , što je takođe ispod proseka prethodnih sezona.

Ovo govori da je kukuruz u osetljivim fazama imao nepovoljne uslove i to: hladno proleće u fazi nicanja, odložena vegetacija tokom čitave godine za oko 10-15 dana, visoke temperature u vreme oplodnje, zatim sušan period tokom nalivanja zrna u avgustu. Septembar je bio povoljan za berbu, ali za ranije hibride iz FAO grupa 300 i 400. Zbog produženja vegetacije srednjestasni i kasni hibridi su morali sačekati oktobar za berbu, ali ratare je tada dočekala višedneva kiša koja je berbu odložila.

Sve ove okolnosti dovele su do toga da još uvek ima dosta neobranih parcela kukurza. Na područjiu koje pokriva PSS Sombor posejano je 8.360 ha šećerne repe. Kampanja šećerne repe je započeta početkom spetembra. Po podacima iz šećerane Crvenka do sada je postignut prosečan prinos od 64 t/ha plative repe.

Što se tiče digestije, na pojedinim parcelama je dostigla i 19% i više, međutim prosek do sada je 17,4% što je više od prethodnih sezona. Vađenje šećerne repe je i dalje u toku, a procenat izvršenja vađenja je 65%.

Autor: Zoran Boca

Izvor: psssombor.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 352 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…