Obeležavamo danas 27. septembar - Svetski dan turizma

* Danas kao i svakog 27. septembra, obeležavamo Svetski dan turizma, ovogodišnji  je posvećen vezi između turizma i digitalne transformacije. Korišćenjem savremenih tehnologija i digitalnih platformi može se unaprediti razvoj turizma u skladu sa principima održivog razvoja

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija objavila je podatak da je u 2017. godini broj međunarodnih turista dostigao 1,323 milijardi, čime je zabeležen porast od 84 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a istovremeno postavljen novi rekord u broju turista.Te godine Evropa je bila kao i dosada najposećeniji kontinent sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede je Azija sa 24%, Amerike sa 16%, Afrika sa 5% i Bliski Istok sa 4%.

Prva tri mesta po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SAD. Čak 57% turista na odabranu destinaciju doputovalo je avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom. Kada je reč o motivima i vrstama putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih razloga. Konačno, interesantni su podaci UNWTO-a prema kojima turizam obezbeđuje čak 10% svetskog GDP-a i 7% svetskog izvoza, a svaki deseti građanin sveta zaposlen je u ovoj privrednoj grani.

Dobre rezulate beležimo i u 2018. godini, dok se već krajem 2019 i 2020 godine beleži značajan pad na globalnom nivou uzrokvan pandemijom korona virusa, dok se istovremno beleži značajan porast na loklanom nivou, što se može objasniti time da su se zbog korone i zatvaranja granica te nemogućnosti putovanja, mnogi turisti opredelili za turističke destinacije i lokalitete u ovkiru svojih država.

Da podsetimo, svetski dan turizma obeležava se svake godine 27. septembra u čast godišnjice usvajanja Statuta Organizacije 1970. godine, čime je otvoren put za osnivanje Svetske turističke organizacije.

 Mostar, Bosna i Hercegovina (Hercegovina)

 Cinque terre, Italija

Spezia, ItalijaFirenca, Italija

Sijena, Italija

Montekatini, Italija

Bolonja, Italija

Srebreno, Kupari Hrvatska

Zlatni Pjasci, Varna Bugarska

Sozopol, Bugarska

Nesebar, Bugarska

Kumburgaz, Turska

Silivri, Turska

Istanbul, Turska

Trebinje, Bosna i Hercegovina (Hercegovina)

Sajam turizma,Tunis

 

Moje fotografije sa putovanja Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Italija, Turska....

 

 

 

Pratio, zabeležio i fotografisao

Srđan Ačanski, dipl.turizm.

acanskiSphoto 

Canon EOS 4000d+ EF-S 18-55 III

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

 

Pročitano 1316 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…