U Etno kući "Mali Bodrog" u Bačkom Monoštoru panel diskusijom obeležen Dan turizma

* U veoma prijatnoj i kolegijalnoj atomsferi, odrzana je panel diskusija “Turističke tendencije u vreme korone” a sve u sklopu obeležavanja Dana turizma, 27. septembra 

Na ovoj panel diskusiji, svoja izlaganja su imali Srđan Ačanski, dipl.turizmolog, Jovica Kelić, predsednik Udruženja UPOH Ecko energy, te Eržika Bešenji, vlasnica Etno Kuće Mali Bodrog.

Ovogodišnji DAN TURIZMA  je posvećen vezi između turizma i digitalne transformacije. Korišćenjem savremenih tehnologija i digitalnih platformi može se unaprediti razvoj turizma u skladu sa principima održivog razvoja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija objavila je podatak da je u 2017. godini broj međunarodnih turista dostigao 1,323 milijardi, čime je zabeležen porast od 84 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a istovremeno postavljen novi rekord u broju turista. Te godine Evropa je bila kao i do sada najposećeniji kontinent sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede Azija sa 24%, obe Amerike sa 16%, Afrika sa 5% i Bliski Istok sa 4%. Prva tri mesta po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SAD. Čak 57% turista na odabranu destinaciju doputovalo je avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom.

Kada je reč o motivima i vrstama putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih razloga. Konačno, interesantni su podaci UNWTO-a prema kojima turizam obezbeđuje čak 10% svetskog GDP-a i 7% svetskog izvoza, a svaki deseti građanin sveta zaposlen je u ovoj privrednoj grani.

Dobre rezulate beležimo i u 2018. godini, dok se već krajem 2019. i 2020. godine beleži značajan pad na globalnom nivou uzrokovan pandemijom korona virusa, dok se istovremno beleži značajan porast na loklanom nivou - što se može objasniti time da su zbog korone i zatvaranja granica, te nemogućnosti putovanja, turisti se više opredeljivali za turističke destinacije i lokalitete u okviru svojih država.

Zaključak ove panel diskusije je da treba iskorostiti trenutne tendencije u turizmu i opredeljenje gostiju da svoje odmore provode u Srbiji.

 

Beleži,fotografiše i još ponešto....

Srđan Ačanski, dipl.turizmolog

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Pročitano 151 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…