Zaštitnik građana Zoran Pašalić potpisao sa predstavnicima medijskih sindikata, udruženja i asocijacija Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere

* Zaštitnik građana Zoran Pašalić potpisao je danas (petak, 22. maj) sa predstavnicima medijskih udruženja i asocijacija i novinskih sindikata Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere. Sporazum je potpisan sa Udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, Asocijacijom medija, Asocijacijom onlajn medija, Poslovnim udruženjem asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, Sindikatom novinara Srbije (SINOS), Granskim sindikatom kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Samostalnim sindikatom zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije

Pašalić je rekao da je današnji dan jedan od najznačajnijih datuma u dosadašnjem radu institucije Zaštitnika građana i izrazio očekivanje da će se tim Sporazumom unaprediti zaštita prava novinara. Cilj fromiranja platforme je uspostavljanje efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara, jer će tačno evidentiranje svakog pojedinačnog slučaja ugrožavanja bezbednosti i svakog oblika pritiska na novinare i medijske radnike, doprineti i delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara, naglasio je Pašalić. Uloga medija je od velikog značaja u radu Zaštitnika građana, jer čak 90 odsto postupaka koje pokreće po sopstvenoj inicijativi zasnovano je na saznanjima koje dobijamo putem medija, istakao je Pašalić.

Jedna od potpisnica sporazuma Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a je rekla da je medijska platforma od izuzetnog značaja za zaštitu pre svega ekonomskih prava novinara i izrazila očekivanja da će njenim radom položaj novinara biti višestruko unapređen. Mi očekujemo da će ova platforma podstaći novinare i medijske radnike da se organizuju, da brane svoja radna i profesionalna prava na način kako se to čini u zemljama članicama evropske i svetske federacije novinara čiji je i SINOS član, naglasila je Čabarkapa.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je platformu kao dobru jer je okupila sva relevantna udruženja i asocijacije. Drago nam je da iza ovoga stoji institucija Zaštitnika građana. To nam daje nadu da će platforma zaživeti i da će doprineti većoj bezbednosti novinara. On je dodao da će podrška Ombudsmana doprineti da se svi medijski radnici osećaju bezbedno i da slobodno rade svoj posao, naveo je Bodrožić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović pozvao je sve novinare da udruženjima i sindikatima prijavljuju sve vrste povrede radnih prava. Očekujemo da ova platforma potpuno zaživi i da osim fizičkih pretnji i napada na novinare beleži i pritiske, istakao je Radomirović.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” Dragan Milanović rekao je da je bezbedan novinar onaj koji ima dobro ugovoren posao. Bezbednost novinara nije samo fizička nego i bezbednost u smislu njegovog normalnog življenja i neugrožavanje njegovog života i života njegove porodice, objašnjava Milanović komentarišući značaj platforme koja je potpisana danas.

Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija naglasio je da su danas novinari u Srbiji i u svetu sve ugroženiji. Novinarska udruženja i asocijacije moraju da budu prva podrška svakom našem kolegi i koleginici koji žele da rade profesionalno svoj posao i zbog toga trpe. Nove tehnologije donose nove oblike pretnje i nova ugrožavanja i mi takođe moramo pronaći načine da te nove oblike ugrožavanja bezbednosti i sigurnosti novinarki i novinara zaustavimo i smanjimo, a da počinioci budu kažnjeni, naveo je Matić.

(U galeriji slika: 1/ Zoran Pašalić, zaštitnik građana i 2/ predstavnici svih relevantnih medijskih organizacija u Srbiji potpisuju zajedničku platformu o ekonomskoj i bezbzednoj zaštiti novinara u državi)

Izvor: https://nezavisnost.org/https://www.ombudsman.rs/

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 359 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…