Niz aktivnosti u Somboru povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a (1. decembar)

* Najpre je u subotu, 30. novembra, u kafiću “Urban Pub” organizovan je “Kondom party” kada su volonteri somborske gradse organizacije Crvenog krsta delili kondome i edukativni materijal u vezi sa prevencijom HIV/AIDS-a

U nedelju, 1. decembra, na Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a organizovana je ulična akcija deljenja kondoma i promotivno-edukativnog materijala svim prolaznicima. Akcija je održana na glavnoj ulici u Somboru, a u saradnji sa ARK “Somaraton”.

Već sutradan, 2. decembra, igrana je predstava “Stasija” koju su pripremili volonteri Crvenog krsta. Predstava je društveno angažovana, pa je više od 150 dece, mladih i predstavnika ustanova i institucija imalo priliku da kroz dramski prikaz saznaju o mogućim posledicama rizičnog ponašanja, uticaju psihoaktivnih suptanci i opasnostima od HIV/AIDS virusa.

Kao završna aktivnost, 4. decembra održana je panel diskusija “Dijalog za unapređenje servisa prevencije HIV-a” koja je održana u sali Skupštine grada Sombora. Dr Dalibor Forgić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, kao jedan od panelista, istakao je ulogu lokalne samouprave u prevenciji HIV/AIDS-a: - Sombor je prva lokalna samouprava na Balkanu koja je donela odluku da potpiše Parisku deklaraciju, kojom je Grad Sombor postavio ciljeve u prevenciji i lečenju HIV/AIDS-a; da 90 odsto ljudi koji su zaraženi HIV-om sazna svoj status, da se 90 odsto osoba leči i prima antihiv terapiju i da 90 odsto zaraženih nema više u svojoj krvi virusne partikule i ne predstavljaju opasnost po svoju okolinu.

Snežana Ivković, u ime Crvenog krsta Sombor, predstavila je aktivnosti ove organizacije kada je u pitanju edukacija i prevencija HIV/AIDS, a dr Gordana Cvetić, predstavljajući Zavod za javno zdravlje Sombor, govorila je o servisima koje ova ustanova nudi građanima kada je testiranje na HIV u pitanju kao i o podršci obolelim osobama. Osim toga, dr Cvetić je predstavila statističke podatke u vezi sa brojem obolelih na teritoriji Zapadnobačkog okruga kojih je 50, od čega 8 novoobolelih

Nebojša Đurasović, iz Udruženja “Prevent” iz Novog Sada, predstavio je aktivnosti ove organizacije koja se već duži niz godina bavi prevencijom, edukacijom i podrškom ključnoj populaciji. U diskusiju tokom koje su izlistani problem i preporučene mere za unapređenje prevencije HIV/AIDS-a u lokalnoj zajednici uklučili su se i predstavnici Centra zasocijalni rad, predstavnici škola, mladi i drugi zainteresovani građani koji su prisustvovali događaju. Diskusiju je moderirao Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra.

Aktivnosti su podržane od strane Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kroz projekat “Aktivnosti u Omladinskom klubu” i kroz projekat „Dijalog za unapređenje servisa za prevenciju HIV-a i rad sa ključnom populacijom u Somboru“, a koji je podržan u okviru projekta „Održivost servisa kod ključnih populacija u Srbiji“ finansiranog od strane implementacione jedinice Asocijacije za javno zdravlje iz Ukrajine i donatora Global fonda, koji realizuje Timočki omladinski centar.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 856 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…