Позивница Градског музеја Сомбор на изложбу "Прича о пешкиру"

* Из Градског музеја Сомбор упућују позивницу на отварање изложбе посвећене традиционалној уметности, у којој запослени у овој установи јавне културе у Сомбору, наводе:

Поштовани,

срдачно Вас позивамо, 11. септембра у 18.00 часова, на отварање изложбе Градског музеја Сомбор "Прича о пешкиру".
Добро дошли!
 
Подсетимо, Градски музеј Сомбор приређује изложбу насловљену “ПРИЧА О ПЕШКИРУ“, аутора Љубице Бачић, вишег кустоса етнолога. Током трајања изложбе биће организоване радионице о везу.

У оквиру Збирке текстилног покућства Градског музеја Сомбор постоји и колекција пешкира. Садржи пешкире различите врсте орнаментике који су ткани или везени. На изложби ће бити разматране историјске чињенице у којима су пешкири настајали, технике ткања и украшавања, функције пешкира, орнаментика и њихова симболика.

За изложбу је издвојен 61 пешкир настао током 19. и 20. века у Сомбору и његовој околини. Пешкири су углавном коришћени у породицама у којима су и настајали или су их сачували они који су их наследили. Набављани су у периоду од 1951. до 2017. године. Већина пешкира је са простора Сомбора и његове околине, али се у колекцији налазе и пет пешкира из Хрватске.

Изложба ПРИЧА О ПЕШКИРУ пружа слику о традиционалним рукотворинама припадника свих народа и етничких заједница на подручју Сомбора и околине. Њен циљ је да путем изабраних предмета скрене пажњу јавности на естетску вредност овог културног наслеђа и да се публика упозна са умећем везења, које је већ сада одраз једног другачијег начина живота.

Новинар-сарадник: Невена Живадиновић Кусонић

Медијска пратња: Нови Радио Сомбор
 
 
Новинар сарадник: Невена Живадиновић Кусонић
Медијска пратња: Нови Радио Сомбор
Pročitano 566 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…