Важно саопштење за јавност о потреби уклањања амброзије на територији Града Сомбора

* ИЗ ОДЕЉЕЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ОДЕЉЕЊА ИНСПЕКЦИЈЕ И КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА СОМБОРА СТИГЛО НАМ ЈЕ ДАНАС У ПОПОДНЕВНИМ САТИМА (ПОНЕДЕЉАК, 9. СЕПТЕМБАР 2019) САОПШТЕЊЕ КОЈЕ ПРЕНОСИМО У ЦЕЛОСТИ:                                      

**************

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

О ПОТРЕБИ УКЛАЊАЊА АМБРОЗИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СОМБОРА

Поштовани суграђани, 

по трећи пут у овој години  позивамо све грађане и пољопривредне произвођаче града Сомбора и насељених места да уклоне амброзију на својим поседима и парцелама.Указујемо да је Одлуком Скупштине града Сомбора о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете прописано да су власници и корисници обрадивог пољопривредног земљишта дужни да земљиште редовно обрађују, као и да врше системско-континуирано уклањање свих корова а нарочито амброзије на истом ("Сл. лист града Сомбора" бр. 1/2011 и 27/2016).

Цветањем амброзије полен исте распростире се ваздухом и то штети здрављу великог броја грађана односно број особа алергичних на полен исте стално је у порасту, те је стога  неопходно редовно одржавати зелене површине и сузбијати овај коров.

Амброзија се може уништавати дозвољеним хемијским средствима заједно са осталим коровом, односно механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту.Посебно указујемо да је исту потребно уклонити и са стрњишта – њива са којих су скинути озими усеви (пшеница, јечам...).

Напомињемо да је Скупштина града Сомбора донела и Одлуку о мерама, начину и условима трајног уништавања коровске биљке амброзије (Аmbrosia Artemisiifolia) ("Сл.лист града Сомбора" бр. 8/2019) којом је прописана обавеза „Власника, односно корисника парцела у грађевинском реону града Сомбора укључујући грађевински реон приградско-салашких насеља и грађевински реон насељених места на територији града Сомбора, да сузбијају и уништавају амброзију на истим“.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине и Одељење инспекције и комуналне полиције Градске управе града Сомбора овим путем упућују апел грађанима да поштују наведено у заједничком интересу, јер уколико се не приступи уништавању односно уклањању амброзије бићемо принуђени (Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине на основу података пољочуварске службе, и Комунална инспекција и комунална полиција у току редовних контрола) да применимо санкције против лица која начине овај прекршај, односно не приступе уништавању амброзије.За учињени прекршај у атару Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине издаје прекршајни налог а прекршиоцу је запреЋена новчана казна у износу од 25.000,00 динара. 

Захваљујемо се грађанима Сомбора на разумевању, сарадњи и заједничком раду у сузбијању амброзије на територији града Сомбора.                                       

Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине

Начелник

Владимир Катанић, дипл. правник

------------------------------

Одељења инспекције и комуналне полиције

Начелник

Миланка Крстић, дипл. инг. грађ.

-------------------------------

Нови Радио Сомбор

Pročitano 339 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…