Uz početak nove školske godine: Sadašnji trenutak - lična karta somborskih 8 državnih srednjih škola

* Sombor se diči dugom viševekovnom tradicijom prosvetarstva. U Gradu Somboru nalazi se osam ustanova čija je delatnost srednjoškolsko obrazovanje. Sa samog početka nove školske, 2019/20. godine, (ponedeljak, 2. septembra) donosimo osnovne i najzanimljivje podatke u vezi sa smerovima, kao i pojedine druge korisne informacije, uz linkove portala svih somborskih srednjih škola. A svim đacima, profesorima, nastavnom i nenastavnom osoblju, rukovodiocima škola, Novi Radio Sombor želi - novi uspešan početak i dalji tok još jedne školske gorine

~ . ~

- Srednje škole u Somboru -

~ . ~

Gimnazija u Somboru raspolaže sa specijalizovanim učionicama i kabinetima za prirodne i društvene nauke, uređenim sportskim terenom i fiskulturnom salom, 3 kabineta za računarstvo i informatiku sa umreženim računarima, savremenom fonetskom učionicom i bibliotekom koja je preuređena i obnovljena 2006. godine.

Somborska gimnazija takođe se diči brojnim sportskim uspesima svojih učenika a iz sportskih sekcija iznedrena su mnoga imena u vrhunskom sportu.

******

Srednja medicinska škola "Dr Ružica Rip"

Adresa: Podgorička 9, Sombor
Telefon: 025/430-540

Website: www.smsso.edu.rs
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Srednja medicinska škola ”Dr Ružica Rip” osnovana je 1958. godine u Somboru.

Medicinska škola u Somboru osposobljava stručne kadrove za potrebe zdravstvene službe kroz vaspitno – obrazovni proces. Osim medicinskih sestara vremenom se uvode novi obrazovni profili, kao što su laboratorijski i farmaceutski tehničari, babice, zubni tehničar, fizioterapeut. Postojanje odeđenih obrazovnih profila zavisi pre svega od potreba sredine.

Budući učenici biraju jedan od smerova u četvorogodišnjem trajanju iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita.

******

Srednja tehnička škola

Danas se obrazovno vaspitni-proces odvija u tri školske zgrade. U prvoj na adresi, Trg Cara Lazara 4, smešteno je rukovodstvo škole, fiskulturna sala, 9 učionica klasičnog tipa i 7 kabineta. Na adresi Njegoševa 2, nalaze se učionice (6) i kabineti (6) za izvođenje pre svega teorijskog tipa nastave, dok se u najmlađem školskom objektu u Somboru, na Vencu Radomira Putnika, nalaze sve radionice za potrebe praktične nastave kao i tri kabineta opremljena svom potrebnom opremom. Učenici koji se školuju u području rada saobraćaj imaju mogućnost polaganja vozačkog ispita B i C kategorije u školi.

Budući učenici biraju jedan od trogodišnjih ili četvorogodišnjih smerova iz tri područja rada: mašinstvo i obrada metala, saobraćaj i elektrotehnika.

******

Srednja ekonomska škola

Učenici biraju jedan trogodišnji ili četvorogodišnji smer iz dva područja rada: ekonomija, pravo i administracija i trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

******

Srednja poljoprivredno-prehrambena škola

Poljoprivredna škola u Somboru obrazuje oko 500 učenika koji su raspoređeni u 24 odeljenja. Škola raspolaže sa 12 učionica klasičnog tipa, 10 nastavnih kabineta, 5 radionica namenjenih praktičnoj nastavi, 2 laboratorije, veterinarskom ambulantom, bibliotekom. U kabinetima se odvija visok nivo nastave između ostalog, zahvaljujući savremenim nastavnim sredstvima.

Školska ekonomija na kojoj se izvodi praktična nastava raspolaže sa oko 160 hektara obradivog zemljišta, čitavom neophodnom mehanizacijom, opremom i objektima za biljnu i stočarsku proizvodnju, plastenikom i staklenikom. Deo praktične nastave obavlja se i u školskim radionicama kao i u veterinarskoj ambulanti.

******

Srednja škola "Sveti Sava"

Adresa: Podgorička 7, Sombor
Telefon: 025/415-699

Website: www.ss-svetisava.edu.rs
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Koreni ove škole potiču od Državne ženske zanatske škole. Srednja škola “Sveti Sava” u Somboru, nosi ime po prvom srpskom prosvetitelju i zaštitniku zanata - Svetom Savi, od 1997. godine kada je proširila delatnost tekstilne i kožarske struke na područje rada ličnih usluga (muški frizer, ženski frizer i manikir-pedikir).

U okviru škole postoji niz sekcija kao što su dramska, recitatorska, modelarska, sportska, a poseban akcenat stavljen je na manekensku sekciju. Na modnim revijama modeli nose odeću, frizure i obuću koju izrađuju upravo đaci. Škola se ponosi i time što je jedan od organizatora i domaćin prve Tekstilijade koja je po prvi put održana pre četvrt veka, 1994. godine.

Budući učenici biraju jedan od trogodišnjih ili četvorogodišnjih smerova iz tri područja rada: tekstilstvo i kožarstvo, hemija nemetali i grafičarstvo i lične usluge.

******

Srednja muzička škola "Petar Konjović"

U okviru Muzičke škole “Petar Konjović” nalaze se: muzičko zabavište („cicibani”), osnovna muzička škola i srednja muzička škola u okviru koje postoje četiri obrazovna profila.

******

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić"

U ovoj ustanovi realizuje se vaspitanje, obrazovanje, rehabilitacija i osposobljavanje dece i odraslih sa teškoćama, višestrukim smetnjama i invaliditetom, što za krajnji cilj ima društvenu afirmaciju i integraciju.

Osim doma za učenike, u okviru škole se nalaze i Dnevni centar za decu i omladinu sa teškoćama u razvoju i višestrukim smetnjama, radionice za specijalnu edukaciju, rehabilitaciju i radno angažovanje omladine i odraslih sa teškoćama, višestrukim smetnjama i invaliditetom.

******

Sa samog početka nove školske, 2019/2020. godine pratićemo rad, rezulate, uspehe i zanimljive pojedinosti svih somborskih srednjih škola. Jedan od naših ciljeva jeste da Novi Radio Sombor bude pokretač novog formiranja jedinstvene omladinske redakcije utemeljene u somborskom srednjem školstvu, kao što je to ne primer, nekada bio omladinski list "Pokret" namenjen mladima Sombora. Šansa postoji ponovo sada, koju naš dvostruki elektronski medij: stranice ovog portala kao i internet radio, sa zadovoljstvom pružaju.

~ . ~

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium "Sve je lako kad si mlad 2", izdavača Novog Radio Sombora, zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2019. godinu. 

Pročitano 1613 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…