Veliki broj građana se u Somboru danas u suzama oprostio od primarijusa doktora Zorana Parčetića, predsednika Skupštine Grada Sombora

Komemoracija povodom smrti predsednika Skupštine grada primarijusa doktora Zorana Parčetića održana je danas (četvrtak, 23. maj) u velikoj sali gradske Skupštine Sombora. Porodica, mnogobrojni prijatelji, poslovni saradnici, odbornici, predstavnici Gradske uprave okupili su se da još jednom odaju počast čoveku plemenitog srca, neumorne energije, velikom humanisti, lekaru – hirurgu, predsedniku Skupštine grada Sombora, primarijusu dr Zoranu Parčetiću (27. avgust 1963 - 21. maj 2019)

~ . ~

Nakon minute ćutanja kojom je odata počast imenu,liku i delu primarijusa dr Zorana Parčetića, prisutnima se obratila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je podsetila prisutne na jedan prekratak, ali raskošan i bogat život čoveka kakav je bio i kakav će zauvek ostati u našim sećanjima – dr Zoran Parčetić.

- Mada je povremeno odavao utisak ne previše lako pristupačnog čoveka, oni koji ga dobro i godinama poznaju svedoče da je iza te ozbiljne i ponekad stroge fasade bila osoba detinjeg srca, koja je stalno i neprestano tražila nove izazove. Bio je istinski stvaralačka i graditeljska ličnost, neiscrpne radne energije, kako od svoje bašte (a cveće mu je bilo velika pasija i ljubav) tako do stalnog i širokog angažmana za opšte interese. Uvek i svima na usluzi spreman da pomogne i bez molbe ili obraćanja, Zoran nije bio čovek forme i ustaljenih procedura, već je njegov slobodan i nesputan duh stalno težio novim akcijama i konkretnim delima, a njegova misao odletela je do nekih samo njemu znanih visina i širokih vidika. Ponekad tvrd u svojim ubeđenjima i stavovima (a ponavljao je često i onaj poznat Njegošev stih: „Tvrd je orah voćka čudnovata“), voleo je svoj grad i ovdašnje ljude onom starinskom ljubavlju i privrženošću, koja ne traži reči, već se ogleda u neposrednom delu. Lucidan, gospodstven, galantan i izrazit džentlmen, prema drugim ljudima se odnosio bez zlobe i prekora. Prezirao je i skoro ignorisao jedino grubu stvarnost svoje neumitne i teške bolesti i do zadnjih dana i poslednjih časova brižno je tešio i majku i najbliže prijatelje, kako svakoj bolesti ima leka i izlečenja, obećavajući da će se ubrzo vratiti i nastaviti tamo gde je na čas zastao. To je jedno od retkih njegovih obećanja koje nije ispunio - istakla je dirljivim rečima gradonačelnica i dopunila:

- Dozvolite mi da na kraju budem lična i da ovu priliku iskoristim da izrazim svoju veliku zahvalnost dr Zoranu Parčetiću, sa kojim sam imala izuzetnu saradnju još u vreme kada je bio većnik za socijalnu i zdravstvenu zaštitu a ja saradnik u lokalnoj administraciji, koji mi je pružao svaku podršku i pomoć u obavljanju funkcije za koju me je sam predložio. Na kraju, bio je veliki čovek i prijatelj koji je svojim znanjem, iskustvom i poznanstvima pomogao da rešim svaki zdravstveni i lični problem. Zbog toga danas sa ovog mesta sa velikom tugom kažem: Zbogom predsedniče i neka ti je večna slava! - upotpunila je Dušanka Golubović u svom oproštajnom govoru izazavši suze brojnih u svečanoj sali somborske Županije, ženske i muške suze koje sigurno ostaju i najplemenitiji svedok, koliko je dobar čovek otišao i koliko će trajati, omiljen, cenjen i voljen. 

(Gospođa Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, dirljivim rečima je izazvala suze na komemoraciji u svečanoj sali Županije koja je bila premala da bi u nju stali svi koji su želeli da se i na ovaj način oduže i oproste od Zorana Parčetića - zato smo i načinili ovaj snimak sa balkona skupštinske sale u kojoj je tokom svog mandata sa upamćenim uspehom predsedavao prim. dr Zoran Parčetić)

- U pitanju je jedan od najvrednijih Somboraca, lekar hirurg dr Zoran Parčetić. U prvom redu humanista. Toliko je mnogo ljudi kojima je pomogao ne samo u svojoj profesiji već i u drugim sferama života. Izvanrednu  energiju za pomoć, naročito slabim i siromašnima, ispoljio je dr Zoran Parčetić dok je bio član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu a i kasnije sa funkcije predsednika Skupštine grada. Od brige za stare i nemoćne, za narodnu kuhinju, do brige o deci - istakao je zamenik predsednika Skupštine Miodrag Sekulić govoreći o svom prijatelju, saradniku i stranačkom kolegi dr Zoranu Parčetiću.

- Nažalost opet se potvrdila surova životna istina, da često najbolji među nama prerano odu. Zbog čega je tako ne znamo ali znamo da će nam veoma nedostajati naš predsednik dr Zoran Parčetić – Nona. Neka mu je večna slava - izgovorio je  Miodrag Sekulić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Od predsednika Skupštine grada Sombora primarijusa dr Zorana Parčetića oprostili su se i doktor Darko Kosanović, mlađi kolega hirurg, zamenik direktora somborske bolnice i Aleksandra Medulić Kalčan, potpredsednica Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ kojima je dr Parčetić pružao nesebičnu i neupitnu podršku.

Primarijus dr Zoran Parčetić sahranjen je istog dana, u četvrtak, 23. maja 2019. u 15 časova na Velikom katoličkom groblju u Somboru, pred velikim brojem, više stotina građana, prijatelja, kolega, saradnika, koji su izrazili saučešća ožalošćenoj majci Nadeždi i kako je i doktor Milan Božina, načelnik službe Hitne pomoći u Somboru u svom oproštajnom govoru kapelom pred kapelom rekao, njegovoj Mimi. Omiljeni Nona potom je ispraćen uz tužne zvuke tamburaša koje je voleo a jedan od najdirljivijih činova beše kada su njegovi drugovi iz Društva odgajivača sitnih životinja "Sombor 1871" kojima je pune dve decenije nesebično davao podršku, simbolično pustili jato golubova nad večnim počivalištem doktora Zorana Parčetića.

~ . ~

Novi Radio Sombor se i ovom tužnom prilikom još jednom zahvaljuje doktoru Zoranu Parčetiću koji je odmah na početku našeg rada i uoči samih priprema da otpočnemo jedan novi somborski medijski put u avgustu 2016. godine, pružio ogromnu podršku i ulio nam itekako važno samopouzdanje. Do poslednjeg časa nas je hrabrio i zato nam ostaje velika obaveza da istrajavamo u svakom pozitivnom promovisanju našeg grada Sombora i opravdamo svako poverernje našeg pre svega prijatelja, None.

Isto tako, jednako se zahvaljuju i Udruženje Podium kao izdavač Novog Radio Sombora, te Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" sa Koordinacionim odborom u Somboru, jer doktor Parčetić je kao izraziti intelektualac a prvo čovek, nadasve razumeo značaj institucionalnog organizovanja civilnih asocijacija tako i naše, kao i solidarnost u partnerskim odnosima sa našom reprezentativnom srpskom sindikalnom organizacijom.

Hvala mu, slava mu za sve!

~ . ~

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Novi Radio Sombor

Pročitano 1635 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…