Predavanje akademika prof. dr Nenada Vunjaka i promocija knjige Korporativno upravljanje tržištem kapitala

*U petak 22. marta propratili smo veoma posećeno predavanje i promociju knjige, prof. dr Nenada Vunjaka "Korporativno upravljanje tržištem kapitala" prisutnima se obratio i koautor prof. dr Miroslav Vitez, kao i recenzent dr. Božidar Roca

Nenad Vunjak rođen je 16. oktobra 1951. u Gornjoj Rogatici u opštini Bačka topola. Gimnaziju je završio 1970. godine u Bačkoj Topoli. Diplomirao je 1974. na Ekonomskom fakultetu u Subotici, gde je ostao da radi kao asistent. Na istom fakultetu magistrirao je 1976. a doktorirao 1979. godine. U zvanje redovnog profesora iz oblasti finansija i finansijskog menadžmenta izabran je 1992. godine.

Od 1986. godine, osim naučnog rada, obavljao je značajne funkcije u društvenoj i privrednoj praksi. Godine 1986. bio je stečajni finansijski direktor Fabrike obuće „Solid” u Subotici, a 1987 - 1989. i generalni direktor iste fabrike. Tokom 1990. godine bio je generalni direktor Kožarskog kombinata „Jugokoža” u Subotici.

Bio je i predsednik Izvršnog veća Skupštine Opštine Subotica 1989. i 1990. godine, a naredne godine imenovan je za direktora Glavne filijale Vojvođanske banke u Subotici i na toj funkciji ostao je do novembra 2000. U periodu 2001 - 2003. godine bio je član Monetarno-kreditnog odbora i savezni poslanik u Veću građana Savezne Republike Jugoslavije. Od 2007. do 2011. imao je ulogu je narodnog poslanika u Skupštini APV. Član Upravnog odbora KBC banke u Beogradu, 2006 - 2008. godine, kada je izabran za člana Saveta guvernera NBS. Od 2012. predsednik je Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita banaka i osiguravajućih društava. Poseduje licencu ovlašćenog revizora.

U 2013. godini izabran je za počasnog doktora nauka Omskog gospodarskog univerziteta i za člana Odbora za ekonomske nauke Odjeljenja društvenih nauka ANURS - a. Član je Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine od 2014. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Subotici predaje na sva tri ciklusa studija. Od 2005. godine šef je odseka Finansijski menadžment i računovodstvo, a od 2006. i šef odseka za finansije, bankarstvo, računovodstvo i reviziju.

Predmeti na kojima predaje su: "Finansijska tržišta" (I god. studija), "Bankarstvo" (II god. studija), "Finansijske berze" (II godina studija), "Poslovne finansije" (III god. studija), "Korporativno bankarstvo" (IV god. studija), "Investiciono i hipotekarno bankarstvo" (IV godina studija), "Savremeni trendovi u bankarstvu" (I god. master studija), odnosno V godina studija. Prof. dr Nenad Vunjak izvodi predavanja na doktorskim studijama Ekonomskog fakulteta u Subotici iz predmeta: "Savremeni trendovi u bankarstvu", "Savremeni trendovi finansijskih tržišta i institucija", "Savremeni trendovi berzanskog poslovanja", "Savremeni aspekti poslovnih finansija", "Savremeni aspekti korporativnih finansija". Za dekana ovog fakulteta izabran je 2010. godine.

Objavio je 14 udžbenika i više od 250 naučnih i stručnih radova iz oblasti poslovnih finansija, bankarstva i finansijskih tržišta. Takođe je i dobitnik nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” (2011) za unapređenje visokog obrazovanja i „Najevropljanin” (2012) za oblast nauke i kulture, te priznanja Privredne komore Vojvodine (2015) za povezivanje ekonomske teorije i prakse. Ekonomski fakultet na čelu sa prof. dr Nenadom Vunjakom dobitnik je „Svetosavske nagrade” (2012) za unapređenje i razvoj obrazovanja u Srbiji. Za inostranog člana ANURS - a izabran je 4. decembra 2015. godine.

~ . ~

U samom početku svog izlaganja profesor je naglasio da mu je velika čast što promociju knjige drži upravo u Somboru, kao i da je ovaj grad zaslužio tako nešto, pritom se zahvalio svima koji su pomogli u štampanju i izdavanju knjige.

Profesor je dalje naglasio da je termin još uvek dosta nepoznat u našoj terminologiji, to je termin koji je izvučen iz anglo-saksonkog prava i da ga svi u Srbiji tumače na drugačiji način. Pojednici misle da će ako završe kurs ili seminar o korporativnom upravljanju tržištem kapitala, znati sve o tome, ipak tu treba malo dublje da se uđe u samu materiju da bi se ona i razumela.

Definisanje

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OECD) je definisala i objavila Principe korporativnog upravljanja kao "interna sredstva pomoću kojih se vode i kontrolišu korporacije, a koja obuhvataju grupu odnosa između uprave akcionarskog društva, njegovog nadzora, njegovih akcionara i drugih nosilaca poslovnog interesa."

Principi

Principi OECD-a smatraju se kreatorima politike akcionarskog društva i usmeravaju na sveukupno upravlajnje, uvažavajući prava akcionara, nosilaca interesa i prakse nadzornih i upravnih odbora. Principi OECD-a su prihvaćeni kao okvir korporativnog upravljanja.

Principi se zasnivaju na sledećim postulatima:

 1. nepristrasnostima - ravnopravan tretman svim akcionarima bez obzira na visinu kapitala
 2. obavezama - priznavanje prava nosilaca interesa definisanih zakonom (npr. redovna isplata dobiti)
 3. transparetnostima - jednaka dostpunost informacija svima
 4. odgovornostima - uspešno praćenje društva od strane upravnog i nadzornog odbora

Trebalo bi odmah na početku razrešiti i jednu dilemu koju imaju mnogi, naime rukovođenje nije isto što i upravljanje. Rukovodioci, direktori u kompanijama trebalo bi da brinu o ostvarivanju dobiti, a upravnici o struktruri i praćenju rada društva. Nadzorni odbor nekog preduzeća ne može nikako da vodi direktor.

Etički kodeksi i zašto ih primenjivati

Etički kodeks ima za cilj da stukturu upravljanja u akcionarskom društvu učini transparentnom i da unapredi upravljanje i odlučivanje.

U praksi često postavljamo pitanje Zašto treba usvojiti etički kodeks društva a odgovor je sledeći:

 1. poboljašava reputaciju
 2. poboljšava upravljanje rizikom
 3. razvija korporativnu kulturu
 4. unapređuje komunikaciju sa nosiocima interesa
 5. izbegava susdske sporove

Karakteristike korporativnog upravljanja u Srbiji

Korporativno upravljanje u našoj državi regulisano je zakonskom regulativom posredno, odnosno neposredno putem propisa, kao što su :

 1. Zakon o privrednim društvima
 2. Zakon o tržištu kapitala
 3. Kodeks korporativnog upravljanja
 4. Autonomna akta akcionarskog društva

Neki od problema u Srbiji prilikom uvođenja korporativnog upravljanja:

- nedovoljna zakonska regulativa

- prisustvo prošlosti

- agencijski problemi

- disprezija vlasništva

- transformacija svojine

- problemi sa nadzornim odborima

- zaštita akcionara

- fiksna zarada menadžera

- sukobi interesa

- mala transparentnost informacija

- uticaj dnevno političkih događaja

 Šta učiniti:

- poboljšati zakonsku regulativu

- završiti proces transformacije svojine

- povećati konkurentost

- rešiti konflikte

- više edukacije!!!

Ovde je samo ukratko objašnjeno značenje termina Korporativno upravljanje tržištem kapitala dok ćemo temu pod ovim naslovom, obraditi opširnije u samostalnom članku.

Prati i beleži (uz fotografije):

dipl. turizmolog Srđan Ačanski, novinar-saradnik Novog Radio Sombora

Pročitano 1080 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…