Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Heraldički klub iz Beograda  organizuju izložbu HERALDIKA I IDENTITET

* U čast i povodom stote godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

U okviru izložbe biće održano predavanje Dragomira Acovića, arhitekte, istoričara umetnosti i heraldičara, Heradlika i identitet.

Tema predavanja:

Kakva je veza između heradike i identiteta (ličnog, ubikacionog, nacionalnog, konfesionalnog), između lične i kolektivne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i simboličkog jezika kojim se taj identitet uspostavlja i deklariše?

Područje nekadašnje Jugoslavije, a u nekoj meri i današnje Srbije, naseljeno je stanovništvom koje ne predstavlja samo statistički podatak o nacionalnom opredeljenju, već jeste složena zajednica u kojoj se često nametnute forme rukovode pre svega ideološkim i dnevno-pragmatičkim interesima, što u dužem roku uzrokuje probleme. Ti problemi su neočekivani samo za one koji se u svom javnom delovanju rukovode pre svega sopstvenim neznanjem i nedostatkom svesti da nekakvo znanje uopšte postoji i da je relevantno.

Istorijski heraldički i vanheraldički simboli i amblemi predstavljaju dragoceni deo naše svesti o postojanju i trajanju. Zato se o njima mora ponešto znati, a da bi znalo, mora se govoriti i čitati! To je smisao izložbe i predavanja na stotu godišnjicu događanja koja su oblikovala naš svet, koji jeste naš, bez obzira da li nam se sviđa i, da li verujemo da smo u stanju da ga naknadno izmenimo na bolje.

Svečano otvaranje izložbe i predavanje biće upriličeno u sredu, 28. novembra 2018. godine, u 18 časova, u sali Gradske biblioteke Karlo Bijelicki (Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3). 

~ . ~

      DRAGOMIR ACOVIĆ, arhitekta, predsednik Krunskog saveta, suvlasnik preduzeća „Grifon“. Predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksilologiju, i faleristiku „Beli Orao“; Glavni herold i ko-predsedavajući Registra grbova; urednik „Stematografije“ Srpskog heraldičkog društva. Član je Američkog Društva za ordene i medalje, Društva za proučavanje ordena i medalja Ujedinjenog Kraljevstva, Svajcarskog falerističkog društva, Unije nemačkih falerista (BDOS) i heraldičkih društava Engleske, Ukrajine i Rusije. Član je Evropskog društva kulture. Pređašnji Predsednik RC Beograd-Singidunum (1996-97). Član je uređivačkog odbora „Godišnjaka Beogradskog muzeja“, član odbora više društava i udruženja. Rođen je 1943. u Beogradu. Oženjen, otac dve kćeri i sina. Živi u Beogradu (Srbija, Jugoslavija).
     Najznačajniji radovi: Kao arhitekta: više projekata među njima Vojna akademija Kopnene vojske u Beogrdu, Crkva Svetog Stefana na Brezovici (u izgradnji). Projekti u Republici Sao Tome i Principe, na Maldivskim ostrvima, u Mongoliji, Nepalu, Kubi, Egiptu, Džibutiju, Somaliji, Iraku itd. Kao heraldičar: Heraldička revizija grbova Beograda, zastava Beograda, grbova pet beogradskih opština; gradova: Niša, Prijepolja, Budve, Bijeljine, Mionice, Topole, Kragujevca, Jagodine, i dr.; Falerističke Monografije i druge knjige: Istorija bugarske faleristike, Srpski Kraljevski orden Miloša Velikog, Srbi izvan Srbije-Ruski Srbi (sa drugima). Više od tri stotine novinskih članaka (arhitektura, projektni menadžment, heraldika, faleristika, arhontologija, popularne teme…) itd.
Izvor: http://www.royalfamily.org/privy-council/dragomir-acovic-cir/?lang=cir

~ . ~

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 969 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…