Obaveza upravnika stambenih zajednica: da organizuju radove na održavanju zgrade i omoguće normalan život stanara-najnovije iz Gradske uprave Sombora pozivajući se na odgovarajući Zakon

* Organizovanje upravljanja stambenim zajednicama i izbor upravnika ili profesionalnog upravnika je obaveza propisana Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada

Zakonom su propisana prava i obaveze upravnika stambene zajednice. Kao posebno značajne obaveze, Odeljenje inspekcije i komunalne policije navodi obavezu upravnika da organizuje radove kada su potrebne hitne intervencije, te da predstavlja stambenu zajednicu i izvršava njene odluke.

Pod hitnim intervencijama se smatraju aktivnosti na održavanju zgrade koje se bez odlaganja moraju izvršiti radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti i zaštite imovine od oštećenja.

Upravnici, odnosno profesionalni upravnici, dužni su da odmah po saznanju, a najkasnije u roku od 48 časova od saznanja, preduzmu mere radi izvođenja hitnih intervencija i angažuju organizaciju koja izvodi potrebnu vrstu radova.

Stanari, odnosno vlasnici posebnih delova, dužni su da omoguće nesmetano obavljanje radova u meri koja je neohodna za otklanjanje neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi.

Upravnici, ukoliko ne preduzmu potrebne mere radi obavljanja hitnih intervencija, odgovaraju za nanetu štetu.

Nadzor nad sprovođenjem odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, odnosno registraciji stambenih zajednica i izboru upravnika vrše komunalni inspektori.

U slučaju nepoštovanja odredbi Zakona, komunalni inspektor će preduzeti propisane mere.

Obaveštenje Odeljenja inspekcije i komunalne policije o upravnicima stambenih zajednica dostupno je ovde.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću / Prati: Novi Radio Sombor

Pročitano 847 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…