Sigurna kuća Sombor: Ekonomsko osnaživanje žena seoskih naselja rešava socijalne probleme

* Primeri iz prakse: Završetak projekta BIO IDEA na čistom plavom Dunavu i najava novih projekata

....................................................................................................................

- opis događanja -

Mesto dešavanja: Etno kuća „Mali Bodrog“, Oslobođenja 32, Bački Monoštor

Datum i vreme: subota, 11. 08. 2018. (saopštenje za medije od  11:30-12:30)

Izjave će dati: Direktor Centra za socijalni rad Sombor, Mihajlo Škorić, rukovodilac Sigurne kuće, Tamara Savović, predsednica udruženja BIO IDEA, Sanida Klarić, korisnice projekta iz Bačkog Monoštora, Koluta i Bačkog Brega

....................................................................................................................

Sigurna kuća Sombor, Centar za socijalni rad i Udruženje žena BIO IDEA kroz međusektorsku saradnju nastoje da maksimalno aktiviraju žene seoskih naselja Bačkog Monoštora, Bačkog Brega, Koluta i Bezdana. Seoske žene  kroz realizaciju zajedničkih projekata stiču potrebna znanja i veštine i dolaze do poslova koji će im omogućiti boju egzistenciju. Sa druge strane njihovom aktivacijom rešavaju se i dublji društveni, ekološki i socijalni problemi.

- Sigurna kuća Sombor nastoji da inovativnim socijalnim uslugama smanji uzroke nastajanja nasilja u porodici, što se postiže radom na terenu, a ne samo smeštajem žrtava porodičnog nasilja u Sigurnu kuću. Višegodišnja saradnja sa civilnim sektorom doprinela je sprovođenju niza projekata. - Uspešno smo završili projekat BIO IDEA na čistom plavom Dunavu koji je finansijski podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša, što nam je posebno važno jer smo sa tim projektom napravili i regionalnu saradnju koja se nastavlja već u septembru studijskom posetom Bosni i Hercegovini radi posete ženskim organizacijama koje se bave ekonomskim osnaživanjem žena žrtava nasilja - kaže Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće Sombor.

Direktor Centra za socijalni rad Sombor Mihajlo Škorić prepoznao je važnost međusektorske saradnje na ekonomskom osnaživanju žena u seoskim sredinama jer njihovom aktivacijom rešavana su i pitanja socijalnih usluga (zapošljavanja i samozapošljavanja teže upošljivih kategorija te primaoca socijalne pomoći preko javnih radova kroz poslove brige za stara lica) a data je i podrška da se dugotrajno nastavi sa aktivnostima na formiranju klubova za starije osobe u seoskim sredinama. Centar je već započeo aktivnosti na mapiranju potencionalnih korisnika ove usluge.

*****

Primeri iz prakse:

1. Formiranje kluba za stare u etno kući Mali Bodrog u Bačkom Monoštoru je jedan od konkretanih primera kako se međusektorskom saradnjim rešavaju društveno, ekološki i socijalni problemi u zajednici. Etno kuću „Mali Bodrog“ vodi žena zrelih godina koja je bez zaposlenja, proizvodi BIO sapune i daje podršku drugim ženama da se aktiviraju u traženju posla. Kroz projekat BIO IDEE, koji je sprovođen i u etno kući, utvrđena je potreba o socijalnom uključivanju starijih lica u Bačkom Monoštoru i njihovoj aktivaciji na međusobnoj „samopomoći“. Ideja je krajem prošle godine prezentovana Centru za socijalni rad, Privrednoj komori Zapadnobačkog okruga i Nacionalnoj službi za zapošljavanje a već prošlog meseca jedna naša korisnica je zaposlena kao gerontodomaćica u Bačkom Monoštoru. Mali Bodrog i BIO IDEA nastavljaju aktivnosti na formiranju Kluba za starije u prostoru Etno kuće radi smanjenja socijalne isključenosti i postizanja društvene kohezije u malim seoskim zajednicama.

2. Drugi veoma bitan primer međusektorske saradnje je izgradnja dečijeg igrališta i uređenje dvorišta Sigurne kuće koje sprovodi BIO IDEA kroz projekat „I šarena... i zelena... i sigurna kuća Sombor“ koji sufinansira Ministarstvo građevinarstva, saobračaja i infrastrukture. U dvorištu Sigurne kuće biće postavljene ljuljaške, njihalice, patkice i konjići, školska tabla... biće uređene staze i prilazi, a sve će to biti predato kao donacija Centru za socijalni rad Sombor i Sigurnoj kući u cilju poboljšanja uslova života korisnica smeštaja za žrtve porodičnog nasilja. Javno komunalno preduzeće „Zelenilo Sombor“ će ozeleniti i cvetnim zasadom urediti dvorište, ali pozivamo i sve u našoj zajednici - kažu u Sigurnoj kući - da nam se pridruže u ovim aktivnostima. Projekat se završava u oktobru kada je planirano da budu pozvane sve devojčice i dečaci Sombora na otvaranje igrališta, kako deca smeštena u Sigurnoj kući nikad ne bi bila sama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 749 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…