Градски одбор Покрета обнове краљевине Србије у Сомбору обележио своју крсну славу, Видовдан

* У просторијама Градског одбора Покрета обнове краљевине Србије Сомбор, у присуству већег броја чланова, симпатизера и пријатеља, обележен је Видовдан, слава Покрета. Уз свету службу и подсећање на значај данашњег датума не само за ПОКС, него и за читав српки народ, ГО ПОКС Сомбор је први пут од оснивања приредио свечани пријем поводом славе странке

Истовремено са другим градским и општинским одборима широм Србије и у Сомбору је истакнут значај борбе за програмска начела, за поновно успостављање монархије и повратак вредности које су у прошлости чинили неодвојиви део бића српског народа.

У складу с тим, послата је порука јединства, сарадње са партнерима и жеље да се истрајним радом омогући бољитак свим грађанима Сомбора. Такође, подржана је иницијатива Главног одбора ПОКС-а о измени Закона о празницима у којој се тражи да се 28. јун, Видовдан, обележава као Дан слободе.

Званице и госте је, са сарадницима, дочекивао председник Градског одбора Покрета обнове краљевине Србије Владислав Живановић, члан Главног одбора ПОКС-а, координатор Извршног одбора Покрета за Војводину.

Својим досадашњим искуством у политичком животу, Живановић је уз себе и сомборски Одбор, имао и овом славском приликом, уочило се, нови број младих који су током последњих месеци приступили сомборском Градском одбору Покрета.

Након свете службе и њеног традиционалног симболичног чина јединственог у српском православљу, Парох сомборски, презвитер Бранислав Шијачић је осим осталог, рекао:

- Ту смо се окупили да вам милостиви Бог свако добро да. Драго ми је да сте остали на окупу на данашњи дан, да ову славу славите, а ја сам код вас долазио у ове просторије раније више пута, у току претходних година, иако је било неке паузе док се овај Покрет није основао. У славу Богу за наш народ, Видовдан се обележава и у неким другим организацијама које такође прослављају овај наш велики празник, наравно ми смо га јутрос прославили након свечаног отечества у храму господњем, како би требало и да се слави празник Видовдан.

- Не сме никад да се заборави да су на данашњи дан, наши јунаци косовски, пре него што су пошли у бој, кренули прво у цркву на богослужење, причестили су се па су онда узели мач у своје руке да бране наше отечество. Кад бих почео да причам о Косову, данима би то трајало, и ви сте се тога много наслушали, а понајвише онога како није требало и кроз историју, јер су нам у књиге наше, уџбенике убацивали све онако како никад није ни било.

Зато морамо да на нашу радост, нећу рећи на жалост, да исправљамо грешке у историји у погрешним тумачењима која су нам не само деценијама, него и вековима подметали. И то не без разлога, јер српски народ је одувек био зеница ока овога света, па ја често помињем да је наше Косово темељ камен спотицања, јеванђељским речима којима ће се спотаћи многи велики а управо због тога Бог је допустио сматрам, велика искушења на нас, да бисмо ми себе позвали на оно што смо заборавили а и да би свет упознао и самога себе.

- Косово је наша заветна реч, не тек тако нека територија, неко поље. Скоро сам чуо, једнога песника који рече: "Постоји само једно поље на свету, то је Косово поље, све су друго пољане, постоји само једна битка на свету, то је Косовска битка, све су остало туче и бојеви." 

Оно што на нама остаје јесте да се боримо за оно што су нам наши преци оставили не само речју, не само писанијем, не само да бисмо се сликали, фотографисали, да бисмо рекли, ето ми смо сад нешто урадили, не зато да бисмо стекли неки положај, да бисмо заслужили неко место, да бисмо заслужили неку странку - нажалост тога је данас у избиљу и морам да кажем да су неретко многи покушали и цркву да злоупотребе, дајући себи легитимитет, тако што ће се и кроз цркву промовисати, фотографисати, укњижити се негде, а у њиховом срцу ни “ц” од цркве да нема, ни “м” од молитве, нити им свештеник у домове долазио, нити славу славе нит' се Богу моле, а не знају ни да се прекрсте, а тобож славу славе, позивају се на српство, позивају се на Кнеза Лазара... као што су недавно комедију правили наши комичари па су рекли, “знате ли где је то Косово, па како не бисмо знали, небројено пута смо ми по тим фрушкогорским манастирима по Косову и Метохији били”. То је наша стварност.

- Да не бисмо говорили оно што не знамо, ми морамо да схватимо да је то само флоскула о враћању коренима јер то ништа не значи, већ ми морамо да се вратимо нашим породицама, морамо да се вратимо самима себи, да обновимо своју личност, да променимо себе.

Бити Косовар значи бити човек, борити се за косовски Завет значи за царство божије, овоземаљско, да се поштује. Често позивајући се на Косово, и претходним генерацијама позивали смо се на Косово углавном алудирајући на овоземаљско царство, јер се Косово користило за дневно политичке сврхе.

- Ми не смемо тако да радимо, јер нам Бог неће добро дати. И сваки који тако ради, мора пропасти. Ко год се позивао на Косово жели само да нешто политички “ушићари”, доживеће пропаст, завршиће на сметлишту историје. Не смемо се играти са речју Косово, са нашим Заветом који су нам наши оци оставили. Косово је небесна Србија, то није митологија, то је истина. Ми се за ту небесну Србију боримо. И за ту небеску Србију ми Косово не дамо.

Наши преци су направили избор и донели одлуку, избор је Царство небеско, а одлука је да се и живот свој положи ако је потребно за ту велику и племениту идеју, за наш опстанак. Данас се о Косову много говори, могли бисмо данима причати, зато чувајте се кад изговарате реч Косово. Она се са шапатом изговара, то је Завет који смо дали, не може га нико узети, не плашите се. Нити га ко може дати ни продати, па није то ничија приватна прћија.

- Многи су то покушавали кроз векове, да тргују Косовом, ми то сигурно нећемо допустити, јер Косово не чува ниједна српска глава, чува га Бог. Чува га свети Божији Стефан Дечански, чува га Пећка Патријаршија, чува га Грачаница, чува га свети Цар Милутин, чувају га анђели божији и, никада га нико не може узети. Оно није ограничено међама, каменима међашима нити границама, оно је душа свакога од нас, сви смо ми Косово. Ја и ви, зато га нико никада не може узети. Оно се виче и изговара и у Чикагу и у Москви, и на Северном и на Јужном полу, а ми морамо да преносимо из генерације у генерацију ту нашу велику светињу, како бисмо и себе сачували. За генерације које долазе иза нас, да се жртвујемо, јер волети нешто, значи жртвовати се за нешто - колико нешто волимо значи тек онда кад покажемо колико смо спремни да се за то што волимо и жртвујемо.

Кумства славе сомборског Покрета обнове краљевине Србије за наредну годину прихватио се др Милош Петровић, функционер у овдашњем локалном ПОКС-у.

Том приликом, поручио је: - Драги гости, сестре и браћо, у име председништва Градског одбора Покрета обнове краљевине Србије честитам вам нашу славу, добро нам дошли. Тешко је сада наћи некакве инспиративне речи након овог Очевог излагања, али чисто неколико напомена још да додам:

- Није случајно што се наш Покрет зове покретом, ми не желимо да будемо ни странка, ни партија, ми смо покрет, јер желимо да покренемо Србију, да се Србија врати себи. Није случајно што је Видовдан наша крсна слава. Видовдан је датум када се српски народ увек окретао сам себи, Видовдан је наш идентитетски знак, наш идентитетски датум. Датум кад ми препознајемо себе као народ и датум кад ми себе препознајемо као православне хришћане. Из тих разлога ПОКС и слави Видовдан, као своју крсну славу.

Ми овде постојимо нешто дуже од годину дана, надамо се да су грађани Сомбора препознали нашу добру вољу и добру намеру да својим радом допринесемо напретку наше локалне заједнице а и ширих простора. Оно што можемо рећи јесте да ми који смо чланови нашег Покрета, радимо и да ћемо и у наредном периоду дати све од себе и радити колико год можемо за добробит свих наших народа и свих наших суграђана. У то име Бог нам помогао!

Медијска пратња: Нови Радио Сомбор

Галерија:

Pročitano 735 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…