Saopštenje za javnost UG Bunjevačko kolo Sombor povodom anonimnih pretnji republičkom narodnom poslaniku prim. dr Vladi Babiću

*Molimo Vas da tekst u prilogu hitno objavite, zbog izuzetnog značaja negove sadržine i našeg prava da reagujemo na osnovu pretećeg pisma upućenom našem članu i reosnivaču - stoji u dopisu koji je Udruženje građana "Bunjevačko kolo" uputilo našoj kao i ostalim redakcijama; saopštenje objavljujemo u celini:

UG “Bunjevačko Kolo” -  Saopštenje za javnost

Povodom anonimnog pretećeg pisma našem reosnivaču i članu  UG “Bunjevačko Kolo” – Sombor, Republičkom poslaniku Prim. dr Vladi Babiću, Upravni odbor UG „Bunjevačko Kolo“ – Sombor, daje sledeće saopštenje:

Zaista smo duboko potrešeni i razočarani sadržinom anonimnog pretećeg pisma i ovaj napad najoštrije osuđujemo. Podsetimo, Prim. dr Vlado Babić je između ostalog član Udruženja Bunjevačko Kolo – Sombor od njegovog samog reosnivanja, zatim prvi predsednik odbora za kulturu Bunjevačkog Nacionalnog Saveta u njegovom prvom sazivu. Danas Prim. dr Vlado Babić vrlo snažno zastupa interese Bunjevaca u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Doprinos Prim. dr Vlade Babića ponovom utemeljenju i oživljavanju nacionalne svesti Bunjevaca, nakon svega što smo doživeli od Dekreta 1945, pa nadalje je nesumnjiv i nemerljiv. Stoga ovakav kukavički napad na njega (jer je napad anoniman, a samo kukavice kriju svoje ime i prezime), ujedno je i napad na sve Bunjevce.

Podsećamo da smo mi u Somboru, obostranim mukotrpnim, dugogodišnjim i strpljivim delovanjem, vrlo osetljive međunacionalne odnose između Hrvata i Bunjevaca, na obostrano zadovoljstvo, uspeli dovesti na izuzetno visok nivo međusobnog poštovanja i uvažavanja. Ovakvim se napadom na istaknutog nosioca funkcija rođenjem, željom i voljom, vrlo posvećenog Bunjevca, pored ličnog napada, vrši napad upravo na dobre međunacionalne odnose, koji su građani u vrlo komplikovanim i teškim istorijskim i sociološkim okolnostima, a na koji smo mi svi Somborci ponosni, ma koje nacije i vere bili. Očito je nekom baš ovakav “somborski” ambijent opšte međusobne tolerancije uvažavanja i suživota zasmetao.

Mi, Bunjevci iz Sombora, članovi UG “Bunjevačko Kolo” – Sombor, poručujemo anonimnom korespodentu da će ovaj napad proći bezuspešno, da on ne može pokvariti sve gore navedeno, da će međunacionalni odnosi u Somboru i dalje ostati za primer svim višenacionalnim sredinama.

Energično tražimo od nadležnih organa da najbrže moguće pronađu  i obelodane ime vinovnika ovog neprijatnog, ružnog i kukavičkog napada, jer će se jedino na taj način sprečiti svi budući napadi koji svim sredinama, bile one jednonacionalne ili multietničke, vrlo lako mogu izazvati nemerljivu štetu.

Bunjevačko Kolo - Sombor, 20. juna 2018.

Pročitano 236 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…