Svetosavska svečanost opravdala visoki ugled Pedagoškog fakulteta u Somboru

* Perfektnim izvođenjem Svetosavske himne Hora studenata, pod dirigentskom palicom profesora, doc. dr Biljane Jeremić, na veliki pravoslavni svetac i u znak počasti najvećem srpskom prosvetitelju koji je zaminuo na današnji dan (27. januar) 1236, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru je otpočela ovogodišnja Svetosavska svečanost

Svetosavska himna i uvažene zvanice na samom početku programa

Doc. dr Milivoje Mlađenović umešnošću svog iskustva temeljito je pripremio harmoničan jednočasovni program koji se odlikovao raznovrsnošću formi umetničkog izražavanja. Ujedno moderator i voditelj sa šarmom, Mlađenović je najpre najavio dekana najviše somborske visoškolske ustanove, prof. dr Željka Vučkovića.

On je sem ostalog, istakao zašto je baš u savremeno doba, od vekova najznačajnije sačuvati upravo poruku velikog srpskog sina Nemanjića, da je ljubav taj osnovni pokretač u večnom svetom trojstvu sa nadom i verom, za budućnost novim generacijama. – Bog nije samo Bog, Bog je i večito pitanje – naglasio je Vučković, dodajući – Tradicija najstarije škole u Srba, Norme Avrama Mrazovića, duge već evo 240 godina, zadužuje nas da takođe opravdamo visoki nivo u nastavi danas, odnosno nastavku te iste, duge tradicije, Somboru na ponos.

Program je otvorio i scenski znalački uobličio docent dr Milivoje Mlađenović

...........................................

- Bog nije samo Bog, Boj je i večito pitanje - rekao je dekan Fakulteta, prof. dr Željko Vučković:

 

Čast da izgovori Svetosavsku besedu, ove godine pripala je profesoru doktoru Saši Markoviću, istoričaru. – Uticaj Svetosavlja vodi nas samo napred – napomenuo je Marković. – Bogoljublje je Svetosavlje a to je put i putokaz i u obrnutom smeru svih pozitivnih vrednosti. U tome smo zahvalni našim studentima što su odabrali baš ovaj put, put učitelja, a taj svetao čin njihove buduće stručne ličnosti mi nastavnici i jesmo ovde da našim studentima na tom istrajavanju pomognemo. Naši studenti, dakle, zavređuju da što lakše taj put nastave i po sticanju diplome jer njihovi osmesi, vedrina, raspoloženje zato što uče ovu nauku najbolji je zalog koji će našoj novoj deci, ujedno time zajednici i biti od najveće koristi, a to je znanje.

 Istoričar dr Saša Marković izgovorio je ovogodišnju Svetosavsku besedu

Uz prigodne kompozicije koje je izveo već zasluženo pohvaljeni i višenagrađivani Hor studenata somboskog Pedagoškog fakulteta, pod dirigovanjem doc. dr Biljane Jeremić, brilijantnim sopranskim arijama istakle su i u duu, studentkinje Marina Bolta i Biljana Ilić, koja je izvela i jednu solo deonicu.

Studentkinje Biljana Ilić i Marina Bolta oduševile sopranskim arijama

Savršenim dikcijskim interpretom i nadahnutim kazivanjem, program su izgovarajući probrane stihove Alekse Šantića, kojem je simbolično ovogodišnji Svetosavski program Pedagoškog fakulteta u Somboru posvećen jer se baš poklopilo da je veliki pesnik, rođen 27. maja pre jubilarnih 150 godina u Mostaru, začinile profesor dr Nataša Gojković i studentkinja treće godine učiteljskog smera Fakulteta Sanja Marjanović.

Prigodne stihove posvećene velikom pesniku Aleksi Šantiću sjajno su izgovarale prof. dr Nataša Gojković i studentkinja Sanja Marjanović

Svečanosti je, osim ostalih visokih zvanica, kolega, bivših studenata, predstavnika srpskog pravoslavnog preosveštenstva, prisustvovala i toplo pozdravljena, Dušanka Golubović, gradonačelnica grada Sombora sa saradnicom u kabinetu Gradske uprave, Tamarom Maradžev.

Gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović sa dekanom Fakulteta Željkom Vučkovićem, pred iskonom Svetog Save

Medijska pratnja i pažnja: Novi Radio Sombor

Galerija:

Pročitano 758 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…