U Hramu Svetog Save u srpskoj prestonici Beogradu Moleban na početku Pravoslavne Nove godine

Srpska pravoslavna crkva poziva na tradicionalni doček Pravoslavne Nove godine koji će biti priređen večeras, 13. januara; pola sata pred ponoć počinje Moleban ispred Hrama Svetog Save. Tačno u ponoć, građani i vernici prisustvovaće vatrometu koji će simbolično označiti početak Nove godine po Julijanskom kalendaru. Prenosimo obraćanje Srpske pravoslavne crkve:

* Vladaru, Gospode Bože naš, Izvore života i besmrća, Stvoritelju celokupne tvari vidljive i nevidljive, ti si vremena i godine stavio pod svoju vlast i premudrim i svedobrim promislom upravljaš nad svim

Blagodarimo ti za dobrote tvoje koje si izlio na nas u minulo vreme života našeg. Molimo te, svemilosrdni Gospode, dobrotom tvojom blagoslovi godinu koja nastaje. Sačuvaj ljubljene sluge tvoje, blagoverne i hristoljubive hrišćane pravoslavne, umnoži dane života njihovog u nenarušivom zdravlju i daruj im uspeh u svim vrlinama. Podari odozgo i svim ljudima tvojim dobra tvoja, zdravlje i spasenje i u svemu dobar napredak. Crkvu tvoju svetu, ovaj grad i sve gradove i zemlje izbavi od svake ljute napasti i daruj im mir i spokojstvo da bi svagda prinosili blagodarnost tebi, bespočetnom Ocu, sa jedinorodnim tvojim Sinom, svesvetim i životvornim tvojim Duhom, u jednom biću slavljenom Bogu, i proslavljali Presveto Ime tvoje.

.......................

Doček Pravoslavne Nove godine biće priređen i u drugim gradovima Srbije, kao i u zemljama gde žive vernici pravoslavne hrišćanske veroispovesti.

Izvor: http://www.spc.rs/ S. S.

Pročitano 344 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…