Odštampajte ovu stranicu
Staro somborsko razgovorenije približeno najmlađima

* U okviru programa "Čitalići" u Osnovnoj školi "Nikola Vukićević" u Somboru održan je niz radionica pod nazivom "Staro somborsko razgovorenije"

Tokom jednog časa učenicima je približen govor i rečnik srpskog jezika kroz vekove, sa posebnim osvrtom na Sombor i okolinu. Pre početka radionica otvorena je izložba starih predmet iz prošlosti. Ova mala etno zbirka ugledala je svetlost dana zahvaljujući nastavnicima i učenicima ove osnovne škole. Koristeći kostime i čitajući originalne tekstove iz XIV, XVII, XVIII i XIX veka učenici su mogli da čuju kako se menjao govor kod Srba.

Mnoge reči su nestale a neke su zamenjene novim. Najstariji pisani spomenici srpske kulture uglavnom su nerazumljivi i starijima a i đacima, ali nakon zajedničkog razgovora primetili smo da stare reči postaju razumljivije savremenom čitaocu i stara razgovorenija postaju slušljiva.

Tako smo na tren oživeli jezik srednjevekovnog Bolonjskog jevanđelistara, kratkog vovedenije u istoriju SlavjanoSerbskago naroda Pavla Julinca ali i knjigu o zdravlju iz 1885. napisanu baš u Somboru.

Đaci su pokušali da pročitaju neke od ovih tekstova i otkrili ogromno kulturno bogatstvo koje im pripada. Radionice je vodio Vlada Đurković, autor programa "Ćirilica piše srcem" i izložbe o viševekovnoj upotrebi ćirilice u Somboru. Na kraju smo učili kako se podiže zdravica i kako se lepo obraća sa poštovanjem onima koje volimo i cenimo.

Zdravičarenje je stari običaj kod Srba a đaci su naučili i oprobali se i u staroj kulturi zdravičarenja svojih predaka. 

Izvor: V. Đurković / S. S.

Pročitano 1054 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…