U Bačkom Bregu čitalaca i ljubitelja knjige - u već od vekovnom redu

* 110 godina Narodne knjižnice i čitaonice "Čika Jova" u Bačkom Bregu

(o retkom jubileju jedne istrajne i ugledne seoske biblioteke, donosimo u nastavcima)

Piše: Gabrijela Zambo

Prvog oktobarskog ponedeljka, 2. oktobra 2017. godine, obeleženo je 110 godina od osnivanja Narodne knjižnice i čitaonice „Čika Jova“ u Bačkom Bregu. Za organizaciju i sprovođenje ove proslave na krajnjem severozapadu Srbije, zaslužni su Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor, Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, na čelu sa koordinatorom za kulturu Marijom Rang, UD „Brežanke“ Bački Breg i OŠ „Moša Pijade“ Bački Breg.

Proslava je sprovedena u prostorijama Osnovne škole „Moša Pijade“. Saradnja ovih ustanova iznedrila je i organizaciju celokupnog programa dečije nedelje, od 2. do 6. oktobra. Ovogodišnja parola dečije nedelje je generacijska povezanost, te je i celokupan program bio usklađen za sve đake ove škole. Svečanosti su prisustvovali Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice grada Sombora za kulturu i informisanje i Mirela Ivanković, šef odseka za poslove kancelarije za mlade, kulture, sporta, javnog informisanja i zaštite prava građana.

Đaci recituju stihove Jovana Jovanovića Zmaja

Prvog dana su učenici slušali o istorijatu biblioteke u Bačkom Bregu, tačnije o svim lokacijama na kojima se biblioteka nalazila, sa posebnim osvrtom na najzanimljivija dešavanja koja su odigrana u bibliotečkim prostorijama.

Zauzvrat su đaci recitovali odabrane stihove Jovana Jovanovića Zmaja, a Aleksa Marik, učenik 7. razreda je čitao svoj sastav na temu „Sto deset godina biblioteke“.