Potvrđena otvorena, iskrena i višestruka saradnja između Sombora i nemačke nacionalne zajednice

* Izaslanik Vlade Nemačke Hartmut Košik i NJ.E. Aksel Ditman, ambasador SR Nemačke u Srbiji, posetili su Sombor i sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović i njenim saradnicima razgovarali o zajedničkim projektima lokalne samouprave, somborskog Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“ i Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine

I Domaćini i gosti sastanak u Somboru su ocenili kao izuzetno značajnim za obe strane.

- Grad Sombor u saradnji sa HUN  „Gerhard“ i sa Savetom nemačke nacionalne manjine realizuje projekat koji se odnosi na uvođenje bilingvalne nastave u predškolsko i osnovno obrazovanje. Pokrenuli smo i inicijativu o realizaciji projekta rekonstrukcije Grašalković palate, što bi omogućilo otvaranje Nemačkog kulturnog centra i u okviru njega otvaranje muzeja Podunavskih Švaba i Geteovog instituta. Naše inicijative gosti su rado prihvatili i ukazali na potrebu uspostavljanja veće privredne saradnje i prisustva nemačkih kompanija na teritoriji grada Sombora - podvukla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Košik se zahvalio na srdačnom dočeku i potvrdio saradnju u realizaciji zajedničkih projekata.

- Mi znamo da ovde već postoji veoma dobra, otvorena i iskrena saradnja između nemačke manjine i grada Sombora. Podržaćemo projekte i u oblasti prosvete i u oblasti kulture. Na realizaciji projekata u oblasti kulture intenzivno ćemo sarađivati i u narednom periodu odlučićemo da li ćemo ih realizovati preko državnih ili nedržavnih ustanova - rekao je Košik.

NJ.E. ambasador Ditman, je istakao da je dolazak Košika u Sombor znak da lokalna samouprava  igra veliku  i  značajnu ulogu u odnosu na život nemačke nacionalne manjine  u Somboru.

- Gradonačelnica  nas je u više navrata ugostila i mi već imamo značajnu saradnju. Sombor ima veliki potencijal, divan je grad i ja sam rado ovde. Nakon ovih razgovora o projektima razmislićemo i odlučiti o konkretnim koracima koje treba preduzeti - istakao je ambasador Ditman.

Sa Košikom i NJ.E. Ditmanom bili su i Matijas Šikorski, referent za politička pitanja u  ambasadi Nemačke, Laslo Gence Mandler, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine  u Srbiji i Anton Bek, predsednik HUN „Gerhard“ i predsednik Izvršnog odbora nemačkog nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali i saradnici gradonačelnice: Antonio Ratković, zamenik, članovi Gradskog veća – Goran Milić, za oblast međunarodne saradnje, Silard Janković, za oblast nacionalnih manjina, Nemanja Sarač, za oblast kulture, pomoćnik gradonačelnice Branislav Svorcan i Mihael Plac, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Odeljenja za privredu Gradske uprave grada Sombora.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću / S. S.

Pročitano 1413 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail:

office@noviradiosombor.com

Tel: +381-25-510-16-41
Mob: +381-65-8-675-445

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…