Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" Sombor: Neda Radosavljević (Jagodina) dobitnica ovogodišnje književne nagrade GOLUB

* Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora u junu 2022. godine raspisala je konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom, a konkurs je zaključen 15. jula 2022. godine

Na konkurs je pristiglo 15 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Branko Ćurčić, Dragan Babić i Danijela Repman, napravio je uži izbor od tri rukopisa:

Kontaemplikacije, Bogdana Rapaića

Priče iz (nekih) života Mladena Živkovića, i

Poslednji pokušaj samoodbrane, Nede Radosavljević.

Nakon razmatranja rukopisa koji su uvršteni u uži izbor, žiri je odlučio da nagradu Golub za 2022. dodeli rukopisu Poslednji pokušaj samoodbrane, Nede Radosavljević. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

Pesnička zbirka Poslednji pokušaj samoodbrane progovara o svakodnevici lirske junakinje koja pokušava da precizno i beskompromisno detektuje (be)smisao života savremenog čoveka i svega onoga što se nalazi u haosu ekspres lonca u koji smo nevoljno ubačeni. Autorkino obraćanje je neposredno, ogoljeno, a stvarnost u potpunosti razobličena, bez celofana i ukrasa - jer prevare i postoje da budu razotkrivene. Nekada u ravni melahnolije i neskrivene patetike, nekada ljutnje i bunta, ona revnosno mapira trivijalnosti ljudskog postojanja. Pa ipak, na krajnjoj liniji samoodbrane, uočavamo da tamo gde prestaju borbe sa samim sobom i drugima, započinje mirenje i prihvatanje. Tako progovaranje kroz poeziju postaje jedan od validnih postupaka koji omogućava da preživimo nemaštinu smisla.

Neda Radosavljević (Jagodina, 1985), po zanimanju je diplomirani ekonomista. Pesme su joj objavljivane na raznim književnim portalima, kao i u zbornicima: Između dva sveta, Šumadijske metafore, Banatsko pero, Izvornik 11, Garavi sokak, Sinđelićeve čegarske vatre, u časopisu Avlija i dr. Dobitnica je ovogodišnje nagrade U korak s vremenom za najbolju savremenu pesmu u organizaciji Književnog kluba „Velimir Rajić“ iz Aleksinca. Živi u rodnom gradu.

Beleži: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Pročitano 279 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…