Zanimljivosti: Vikilajv 2022 - šesta konferencija urednika i urednica Vikipedije

* Šesta po redu konferencija urednika i urednica Vikipedije održana je u Beogradu 28. i 29. maja, u SKIP centru. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilј imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na interentu i veću uklјučenost volontera u Vikimedijin pokret

Tokom dva dana konferencije, u dve sale, paralelno su proticala predavanja i okrugli stolovi. Drugog dana konferencije održan je okrugli sto o projektima raznolikosti u kojem su učestovali Ivana Madžarević, u ime Vikimedije Srbije, Marko Mihailović, u ime partnerske organizacije Beograd Prajd i Žana Gnjatović, urednica na Vikipediji na srpskom jeziku, diplomirani bibliotekar iz somborske Bibliotelke "Karlo Bijelicki".

Prisutni su tokom ovog događaja imali priliku da se upoznaju sa značajem i važnošću toga da se na Vikipediji više piše o temama koje se odnose na različite marginalizovane i stigmatizovane grupe i manjine, jer se na taj način doprinosi širenju slobodnog znanja o fenomenima koji su veoma važni za njih, a sa kojima većina lјudi nije dovolјno upoznata, kao i o problemima sa kojima se marginalizovane grupe i manjine susreću svakodnevno.

Tokom diskusije bilo je reči i o barijerama koje sprečavaju žene i pripadnike marginalizovanih grupa da uređuju Vikipediju, kao i razgovor o tome šta bi bile buduće akcije koje na Vikipediji mogu da budu sprovedene, u okviru programa raznolikosti, poput onih koje bi bile usmerene na stariju populaciju ili izbeglice.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 257 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…