Odštampajte ovu stranicu
Sombor: Otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović

* U utorak, 18. januara, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović, u Galeriji Kulturnog centra, s početkom u 19 časova. Postavka izložbe trajaće do 12. februara

Merima Fetahović - biografija / Rođena je 1979. godine u Novom Sadu. Završila je Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput”, smer likovni tehničar. Master diploma 2004. godine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Tomislava Todorovića. Poslednjih 20 godina usavršava tradicionalnu japansku tehniku RAKU. Prelaskom u Italiju, počinje sa radom u mermeru. Do sada imala je 13 samostalnih izložbi. Izlagala je na više od 50 zajedničkih izložbi. Učesnik je mnogobrojnih simpozijuma u Evropi i Aziji. Član SULUV-a. Živi i radi u Rimu u Italiji.

~ . ~

Više o izložbi “UROBURO“

Uroburo ili uroboros je drevan simbol, prisutan u mnogim narodima i u različitim vremenima. Predstavlja zmiju ili zmaja koji sam sebi grize rep formirajući krug bez početka i kraja. Naizgled nepokretan ali u večnom pokretu, predstavlja snagu koja proždire i obnavlja samu sebe, univerzalnu energiju koja se neprestano troši i obnavlja, cikličnost prirode stvari, koje iznova počinju od početka, nakon što su dostigle svoj kraj. Stoga simbolizuje jedinstvo, celinu celine, beskonačnost, večnost, ciklično vreme, besmrtnost i savršenstvo.

'Polazeci iz lične perspektive poimanja i osećanja sveta koji me okruzuje i koji nosim u sebi želim da se predstavim somborskoj publici sa skulpturalnom instalacijom “Uroburo” sastavljena od preko 150 elemenata. Biti deo nečega nezamislivo raznolikog, velikog, nepoznatog, zastrašujučeg i prelepog u isto vreme. Zar nije to onaj divan i nevin osećaj koji nam je bio svojstven kad smo bili deca? Prirodnost, intuicija i povezanost, nezakomplikovana znanjem i naučenim socijalnim vrednostima. Glina kao noseći materijal za rad nije slučajna. Glina tj. zemlja (iz koje smo stvoreni i u koju ćemo se vratiti) nastala sporim sedimentiranjem stena vulkanskog porekla kroz hemijski proces raspadanja materije. Raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije, iznova i iznova… točak beskrajnog rađanja. Maske (forme lica) su dobijene uzimanjem preciznog gipsanog negativa. Kvečovanjem tj. utiskivanjem gline svaki put sa drugačijim reljefom je postignuta razlika između svakog pojedinačnog otiska ostvarujući neponovljivu i unikatnu formu. Maske (forme lica) predstavljaju “Nas” toliko različite, a u biti veoma slične. Nezainteresovanost prirode za naše poreklo, boju, i rasu nam upućuje jasnu poruku o ne / važnosti ovih argumenata. Skulpturalna kompozicija odiše jasnim i čitkim stvaralačkim namerama, a repeticijom i ujedinjenošću 150 elemenata dobija monumentalni izgled. Unutrašnji mir i prihvatanje sveta takvog kakav jeste vekovima. Pre i posle mene' (Merima Fehatović)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 433 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…