KC "Laza Kostić" Sombor: Projekcija Leksikona „Srbi i evropski kompozitori“ Dejana Tomića
* U četvrtak, 4. novembra u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru biće održana projekcija dela Leksikon „Srbi i evropski kompozitori“, autora Dejana Tomića, s početkom u 19 časova
 
Srbi i evropski kompozitori, autora Dejana Tomića, ukazuje na odnos evropskih muzičkih stvaralaca prema srpskom narodu i Srbiji tokom XIX i XX veka. Istražujući muzičku literaturu, leksikone, muzičke i opšte enciklopedije (jugoslovenske, nemačke, austrijske, mađarske, ruske, francuske, španske, italijanske, češke itd...), zatim listove i časopise i pretražujući podatke na internetu, autor je u leksikonu priredio 228 imena, koji su svojim muzičkim ostvarenjima obogatili muzičku literaturu ne samo našeg naroda već i Evrope i sveta.
 
Broj evropskih muzičkih stvaralaca pomenutih u leksikonu svakako nije konačan i on predstavlja dobru osnovu za dalje istraživanje na tom planu. Leksikon Srbi i evropski kompozitori objavili su Izdavaštvo Radio-televizije Srbije, Beograd i Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2019. godine i on je od revije Muzika klasika, proglašen za najbolju knjigu u Srbiji u oblasti klasične muzike u toj godini.
 
Leksikon će predstaviti prof. Gordana Krajačić, zavičajni istoričar i hroničar Milan Stepanović, a u programu učestvuju sopranistkinje Vesna Aćimobić i Senka Nedeljković, prof. dr Uroš Dojčinović na gitari, korepeticija je poverena profesorki Maji Grujić, mr Kaja Mandić Plavišić na klaviru, kao i prof. Stefan Jančić i tenor Igor Mijatović. Moderator je sam autor, Dejan Tomić.
 
Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 465 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…