Izložba radova Selme Đulizarević-Karanović „Nasleđe“ u somborskom Kulturnom centru

* Izložba radova Selme Đulizarević-Karanović pod nazivom „Nasleđe“ biće otvorena elektronskim putem u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor u utorak, 9. marta, u 19 časova. Posetioci će biti u prilici da posete izložbu neposredno nakon otvaranja, uz poštovanje svih mera prevencije. Postavka izložbe će trajati do 27. marta

Autorka, Selma Đulizarević-Karanović, bavi se radovima izvedenim u tekstilu koji su u funkciji njene slikarske poetike, a nisu modne kreacije ili dizajn odevnih predmeta. Ti radovi su istraživanje granica ženskog identiteta.

Izložba na kojoj je glavni predmet ženska košulja inspirisana je etnografskom građom, tradicionalnom nošnjom sa ovih prostora. Košulja je obavezan deo svadbenog ruha i svakodnevne odeće. Devojke su spremale nevestinsko ruho, a udate žene odeću za svaki dan. Od predenja, tkanja, šivenja i ukrašavanja vezom, svaka etapa tog procesa imala je svoje tradicionalne formalne elemente, koji su se ponavljali i prenoslili iz generacije u generaciju i svaki je imao svoje tumačenje i varijante.

Košulje na ovoj izložbi variraju u kroju i u načinu ukrašavanja. Vez je prisutan, kao jedan od načina islikavanja površine, odnosno rukopisom ispisani poetski tekstovi imaju dekorativnu funkciju i funkciju noslilaca poruke. Projektovanje fotografija sa motivima cvetova na košulje je takođe jedan od pristupa u „slikanju“ površine košulje. Svaka košulja treba da se sagledava pojedinačno i svaka ima svoj poetski potencijal. Naziv izložbe je „Nasleđe“ jer je izrada ovih odevnih predmeta bila tradicionalno ženski posao, prenošen s kolena na koleno.

Biografija: Selma Đulizarević-Karanović rođena je u Sarajevu 1967. godine. Studirala je na Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 1994. godine. Stekla je zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović, 2012. godine. Član je ULUS-a od 1995. godine. Samostalno je izlagala 28 puta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Belgiji od 1991. godine. Učestvovala je na više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Učestvuje na izložbama kao što su Međunarodni bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, Internacionalni bijenalni festival portreta (INTERBIFEP) u Tuzli, Bosna i Hercegovina i Hanga Forum u Japanu. Takođe, učestvovala je na Simpozijumu i radionici u organizaciji OISTAT (International Organisation of Scenographers, Theatre Architects and Technicians), sa članovima CDG (Costume Design Group) u Istanbulu, 2010. godine, pod nazivom Cultural Exchange Between East and West: Kaftan and Its Influence in Fashion. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 719 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…