Francuska muzička jesen u Somboru

U utorak 11. oktobra, sa početkom u 20 časova u Narodnom pozorištu Sombor biće održan koncert Jazz muzike pod nazivom ''Francuska muzička jesen'' a u organizaciji Kulturnog centra ''Laza Kostić'' Sombor, Francuskog instituta u Srbiji, Societe generale Srbija i Festivala Belgrade Saxperience. Besplatne karte možete preuzeti na biletarnici pozorišta (svakog radnog dana od 10-13 i od 18-20).

O Francuskoj muzičkoj jeseni, ukratko

Nikola Arsenijević - Nakon završenih studija na Konzervatorijumu u Serži-Puntuazu kod prof. Žan-Iv Formoa i Konzervatorijuma u San-Maru u klasi Nikole Prosta, ovaj mladi saksofonista, rođen 1988. studirao je kod Kristijana Virta pre nego što je primljen na CNSM u Parizu u klasu čuvenog profesora Klod Delangla. Arsenijević je paralelno sticao i bogato iskustvo na bini. Osnovao je kvintet Oblivion sa kojim je održao veliki broj koncerata širom Francuske. Učestvovao je kao solista sa orkestrom na nekoliko koncerata, naročito sa Slovenačkim gudačkim kamernim orkestrom u Ljubljani i sa Kieri kamernim orkestrom u Italiji, izvodeći koncerte Glazunova i Larsona. Član je Ansambla saksofona CNSM u Parizu i kvarteta Laloi (osnovanog 2008) izvrsnog u miksu žanrova – tango, džez, muzike centralne Evrope i Balkana, klasične muzike, savremenih kompozicija i konstantnog istraživanja novih horizonata.
Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordana Tudora, a klarinet diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Ante Grgina.
Kao saksofonista do sada je imao nekoliko resitala u Sali Beogradske filharmonije, Narodnoj biblioteci, Kulturnom centru Beograda a nastupao je solistički na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom Rts-a, kamernim orkestrom Metamorfozis, Velikim kamernim оркестром.

Milan Savić je direktor međunarodnog festivala saksofona – Belgrade Saxperience koji prate sjajne kritike stručne javnosti. Festival ima za cilj da edukuje mlade, obogati repertoar za saksofon, promoviše različite mogućnosti saksofona i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Uki Ovaskainen (Espo, Finska) svira klavir od svoje pete godine, a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelius u Helsinkiju u klasi prof. Hui-Jing Tavašerna, a potom na Kraljevskoj Danskoj muzičkoj akademiji, klasa prof. Hozea Ribere, gde je diplomirao sa najvišom ocenom. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Evropi, Srbiji i Hrvatskoj. Svirao je solističke koncerte i učestvovao na festivalima kao što su Espo međunarodni pijanistički festival, Zlatni dani Kopenhagena, Majski muzički memorijal "Josip Slavenski", Dani Milka Kelemena. Svirao je kao solista između ostalih i sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga (Danska).

Izvor: Kulturni centar "Laza Kostić"

 

Siniša Stričević

 

 

Pročitano 887 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…