Donosimo kompletan program međunarodnog Filmskog festivala "Porodica naroda/Family of Nations" u Somboru

* Sombor je grad raznolikosti, grad na dve granice, grad na Dunavu, grad od koga je Ernest Bošnjak želeo da napravi Holivud, grad koji je idealna lokacija za snimanje filmova, grad kulture, umetnosti i obrazovanja, grad “Bačkog Podunavlja” rezervata biosfere pod zaštitom UNESCO-a, slobodni kraljevski grad od 1749. godine, grad tradicije, srednjoevropske otmenosti, staromodnog sjaja i svevremenog šarma i grad koji je jedna velika porodica više od 20 naroda

Osnovna vizija i misija festivala jesu vrednosti sadržane u toj harmoniji različitosti koju grad Sombor neguje – tolerancija, ravnopravnost i sloboda na individualnom i kolektivnom nivou.
"Porodica Naroda/Family Of Nations", prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije, biće kako smo najavljivali, održan u Somboru od 11. do 16. septembra. 

Festival obuhvata četiri različite selekcije, kao i prateći program. 

Glavna selekcija
, shodno i samom nazivu festivala, može da okupi filmove iz zemalja koje su učestvovale u izradi Strategije EU za Dunavski region: Nemačka, Austrija, Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija. Selektor Zoran Živković je za prvo izdanje festivala odabrao 7 filmova (u posebnom članku možete pogledati). Selekcija je takmičarskog tipa.

Selekcija Kad bi Sombor bio Holivud prikazivaće filmove koji su na bilo koji način povezani sa Somborom: da je Somborac autor filma, glumi u njemu ili je član ekipe, da je Sombor tema filma ili mesto snimanja. Selekcija je revijalnog karaktera.

Selekcija studentskih filmova obuhvatiće studentske filmove nastale u prethodne dve godine na umetničkim akademijama iz regiona. Selektor Goran Jovanović je odabrao 8 filmova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Selekcija je takmičarskog tipa.

Selekcija Core Diplomatiqum obuhvatiće filmove po izboru ambasadora određene zemlje u Srbiji, koju Festival odabere da bude predstavljena te godine. Ove godine, biće prikazana tri australijska filma po izboru Rut Stjuart, ambasadorke Australije u Srbiji. Selekcija je revijalnog karaktera.

Početak festivala obeležiće otvaranje izložbe "Svetski film na francuskom plakatu", koje će biti upriličeno u Foajeu NPS, 11. septembra, u 19:30 časova. Postavka je sačinjena od četrdeset originalnih filmskih plakata, najznačajnijih francuskih ilustratora kao što su Folon, Manara, Tardi, Pelaer, Feraci, Blason i drugi. 

Ova značajna kolekcija predstavlja kinematografiju Francuske, Italije, Španije, Rusije, Japana, Amerike... te filmove moćnih reditelja kao što su Felini, Kurosava, Linč; kao i naših Bulajića i Petrovića. Ona takođe predstavlja i glumačke ikone - Belmonda, Bartona, De Nira, Merilin Monro, Džejmsa Dina itd.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, u 20 časova, biće dodeljena nagrada "Ernest Bošnjak", dok je za 20:30 h zakazana projekcija prve epizode RTS-ove serije "Koreni", rađene po motivima istoimenog romana Dobrice Ćosića.

Karte za projekcije Glavne takmičarske seleksije možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor. Svi ostali programi su besplatni! 

~ . ~

Glavna selekcija (karte se kupuju na biletarnici NPS)

EDERLEZI RISING
Utorak, 11. septembar u 22h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Srbija / 2018
Trajanje: 85 min
Režija: Lazar Bodroža
Scenario: Dimitrije Vojnov po pripovetki Zorana Neškovića
Uloge: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer
Fotografija: Kosta Glušica
Montaža: Milena Z. Petrović
Muzika: Nemanja Mosurović
Producent: Aleksandar Protić, Jonathan English
Produkcija: Mir Media Group

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, a govori o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija.
Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u ponovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.
https://vimeo.com/254562781

COMIC SANS
Sreda, 12. septembar u 20h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Hrvatska / 2017
Trajanje: 103 min
Režija: Nevio Marasović
Scenario: Nevio Marasović
Uloge: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević, Alma Prica
Fotografija: Damir Kudin
Montaža: Tomislav Pavlic
Producent: Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan, Ira Cecić
Produkcija: Kinorama

Alan, Zagrepčanin viških korena može da se pohvali izuzetno uspešnom karijerom grafičkog dizajnera ali se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim devojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom. Iznenadno putovanje na Vis prisiliće Alana i Brunu da kroz niz što humorističkih, što dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a pre svega navešće Alana da preispita vlastite prioritete.
https://www.youtube.com/watch?v=uaJbby0nMfc

BEZBOŽNA OMLADINA / JUGEND OHNE GOTT
Sreda, 12. septembar u 22h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Nemačka / 2017
Trajanje: 109 min
Režija: Alain Gsponer
Scenario: Alex Buresch, Matthias Pacht
Uloge: Jannis Niewohner, Fahri Yardim, Emilia Schule
Fotografija: Frank Lamm
Montaža: Tobias Haas
Producent: Dieter Ulrich Aselmann
Produkcija: die Film GmbH, Constantin Film

Zak nerado odlazi u moderan kamp u svojoj završnoj godini srednje škole. Za razliku od svojih vršnjaka, njega ne interesuje prestižni Rowald univerzitet. Iako ga ne razume, ambiciozna Nades je očarana ovim usamljenikom kome uporno pokušava da se približi. Zak je, sa druge strane, više zainteresovan za misterioznu devojku Evu, koja živi u šumi i druži se sa sumnjivim ljudima. Kada Zakov dnevnik nestane i desi se ubistvo, ionako slaba povezanost među mladima u kampu potpuno nestaje. Samo profesor koji drži do svojih moralnih uverenja pokušava da im pomogne, ali to čini prekasno.
https://www.youtube.com/watch?v=SKARYpSar0M

ŽABA
Četvrtak, 13. septembar u 20h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Bosna i Hercegovina / 2018
Trajanje: 78 min
Režija: Elmir Jukić
Scenario: Dubravko Mihanović, Pjer Zalica
Uloge: Emir Hadžihafizbegovič, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović
Fotografija: Dejan Dimeski
Montaža: Vladimir Gojun
Producent: Ademir Kenović,Boris T. Matić, Tomi Salkovski
Produkcija: Refresh Production, Skopje Film Studio, Living Pictures, Propeler Film, Filmski centar Srbije, Living Pictures, Refresh

Zeko, berberin i bivši vojnik koji pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, poziva svog brata i svog prijatelja na muslimanski praznik – Ramazanski bajram. Kad shvati da njegov brat, kockar i alkoholičar, nema nameru da se promeni, pokušava da ga primora na to. Nailazeći na neočekivano ponašanje, Zeko postepeno počinje da gubi tlo pod nogama.
https://www.youtube.com/watch?v=S65vNaIifHc

JEDAN DAN / EGY NAP
Četvrtak, 13. septembar u 22h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Mađarska / 2018
Trajanje: 99 min.
Režija: Zsófia Szilágyi
Scenario: Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi
Uloge: Zsófia Szamosi, Leó Füredi, Ambrus Barcza
Direktor fotografije: Balázs Domokos
Montaža: Máté Szórád
Muzika: Máté Balogh
Produkcija: Partnersfilm Ltd., Sparks, Filmpartners Ltd., Prop-Club, Hungarian Film Labor

Ana ima 40 godina. Ona je uvek u žurbi. Ima troje dece, muža, posao i pod finansijskim pritiskom je. Ana postiže sve rokove, ispunjava obećanja, brine se o svemu, donosi kući sve što je neophodno i svega se uvek seti. Međutim, nikada nema vremena za svog muža. Volela bi da razgovara sa njim. Oseća da ga gubi. Svesna je da ne može da izbegne ono što sledi – sudar svakodnevnog, nepodnošljivo monotonog, krhkog i jedinstvenog.
https://www.youtube.com/watch?v=3urm6yB1e7o

GRANICE KIŠE
Petak, 14. septembar u 20h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija / 2018
Trajanje: 93 min
Režija: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar
Scenario: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar
Uloge: Kristina Stevović, Vahidin Prelić, Momo Pićurić, Mario Lukajić
Direktor fotografije: Miloš Jaćimović
Montaža: Alex Fry
Muzika: Dušan Oljačić
Producent: Goran Đikić, Karlo Kalezić
Produkcija: All Inclusive Films, Balkan Film, Balkan Kino, Drina film, Media Plus, MediaPlus Belgrade, Montenegro Max Films

Film "Granice kiše" je priča o ljubavi i nadi. Radnja je smeštena u danas napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da poseti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.
https://vimeo.com/285104723

PORODICA / PROROCA
Subota, 15. septembar u 20h, Velika scena Narodnog pozorišta Sombor

Država: Rumunija, Francuska / 2017
Trajanje filma: 152 min
Režija: Constantin Popescu
Scenario: Constantin Popescu
Uloge: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumanare, Constantin Dogioiu
Direktor fotografije: Liviu Marghidan
Producent: Lissandra Haulica, Liviu Marghidan
Produkcija: Scharf Advertising, Irreverence Films

Kristina i Tudor Ionescu i njihove dve ćerke, Marija i Ili, čine jednu srećnu porodicu. On radi u telefonskoj kompaniji a ona je računovođa. Oboje su u svojim tridesetim godinama i žive u lepom stanu u malom rumunskom gradu. Žive život običnih ljudi. Ali jednog nedeljnog jutra, u šetnji sa svojim ćerkama, Marija nestaje. Od tog trenutka, njihovi životi se menjaju iz korena.
https://www.youtube.com/watch?v=rM8JKeR6wW4

Selekcije Kad bi Sombor bio Holivud i Core Diplomatiqum (ulaz je slobodan)

BRUCO
Sreda, 12. septembar u 21h, Sala Kulturnog centra (Venac Radomira Putnika 2, Sombor)

Država: Kanada / 2005
Trajanje: 89 min
Režija: Antionio D’Alfonso
Scenario: Antonio D’Alfonso
Uloge: Jannifer Dale, Nick Mancuso, Lazar Rajić Rockwood
Direktor fotografije: Jay Guerriere
Producent: Frank A. Caruso, Antonio D’Alfonso

Pisac želi da postane leptir. Čovek želi da promeni svoj život. On je na vrhuncu svoje karijere ali nešto se slomilo. On sreće Minotaura. Roland Barts je napisao negde da kada bismo uzeli da analiziramo sva umetnička dela, da sva ona imaju samo jedno značenje – “Volim te”. Naravno, film je takođe i o razlikama.

BISER BOJANE
Četvrtak, 13. septembar u 21h, Sala Kulturnog centra

Država: Srbija / 2017
Trajanje: 94 min
Režija: Milan Karadžić
Scenario: Milan Karadžić, Stevan Koprivica, Vladimir Đurđević, Bojana Babić
Uloge: Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Milutin Mima Karadžić, Andrija Milošević
Direktor fotografije: Milan Tvrdišić
Montaža: Aref Zaabi
Muzika: Saša Milošević Mare
Producent: Dragan Đurković, Milutin Mima Karadžić
Produkcija: Vision Team

Đorđe, mladi lekar iz Beograda, dobija anonimni poziv da upozna oca. On odlazi u Crnu Goru i usput upoznaje Lolu, mladu kajterku i ćerku policijskog inspektora. Nikola, nakon višegodišnje robije izlazi iz zatvora i odlazi na kratko u Crnu Goru, po sakrivene dijamante, davno opljačkane u evropskim juvelirnicama. Nikolu očekuje “vruć” doček policije i bivših partnera zainteresovanih za dijamante. Spreman je na sve ali ne i na susret sa sinom nakon 25 godina.

DŽINDABAJNE / JINDABYNE
Četvrtak, 13. septembar u 18h, Sala Kulturnog centra

Država: Australija / 2006
Trajanje: 123 min
Režija: Rey Lawrence
Scenario: Beatrix Christian, Raymond Carver
Uloge: Laura Linney, Gabriel Byrne, John Howard, Deborra-Lee Furnes
Direktor fotografije: David Williamson
Montaža: Karl Sodersten
Producent: Philippa Bateman, Garry Charny, Catherine Jarman, Tony Tvrdeich
Produkcija: April Films, Australian Film Finance Corporation (AFFC)

Stjuart i Kler su sredovečni australijiski bračni par koji drže benzinsku pumpu i brinu se o svom sinu Tomu. Jednog dana, Stjuart sa dvojicom prijatelja odlazi na pecanje, ali u jezeru nailaze na telo mlade Aboridžanke. Ne želeći da upropaste svoje dugo planirano pecanje, odlučuju da leš prijave tek sledećeg jutra, kada se vrate u grad. Ali, tada već postaju osumnjičeni za ubistvo.

CRNI BALON / THE BLACK BALLOON
Petak, 14. septembar u 18h, Sala Kulturnog centra

Država: Australija / 2008
Trajanje: 97 min.
Režija: Elissa Down
Scenario: Elissa Down, Jimmy Jack
Uloge: Rhys Wakefield, Luke Ford, Toni Collette, Erik Thomson, Gemma Ward...
Direktor fotografije: Denson Baker
Montaža: Veronika Jenet
Producent: Sally Ayre-Smith, Anita Belgiorno-Nettis, Sally Chesher, Toni Collette, Elissa Down
Produkcija: Australian Film Finance Corporation (AFFC), Black Balloon productions, Icon Entertainment International, The Australian Film Commission, The New South Wales Film and Televison Office

Kada Thomas i njegova porodica stignu u njihov novi dom, on je prisiljen preuzeti brigu o svom autističnom starijem bratu, Charlieju. Uz pomoć svoje nove devojke, Jackie, Thomas će dati sve od sebe kako bi savladao izazove koje pred njega i njegovog brata, stavlja njihova teška životna situacija.

CRVENI PAS / RED DOG
Subota, 15. septembar u 18h, Sala Kulturnog centra

Država: Australija / 2011
Trajanje: 92 min
Režija: Kriv Stenders
Scenario: Daniel Taplitz, Louis de Bernieres
Uloge: Josh Lucas, Rachael Taylor, Rohan Nichol, Luke Ford, Arthur Angel...
Direktor otografije: Geoffrey Hall
Montaža: Jill Bilcock
Producenti: Su Armstrong, Jill Bilcock, Graham Burke, John Fremes
Produkcija: Woss Group Film Production, Screen Australia, Endymion Films, Essential Entertainment, ScreenWest, The South Australian Film Corporation, Cyan Films

Drama s elementima komedije snimljena na temelju istinite priče o psu koji je krenuo u potragu za vlasnikom. Na tom putu zbližio se sa svakim koga je sreo otvarajući njihova srca na svoj pseći način...

Selekcija studentskog filma (ulaz je slobodan)

Sreda, 12. septembar u 18h, Studio 99 Narodnog pozorišta Sombor

MUTATIO

Akademija umetnosti Novi Sad

Režija: Nemanja Leković

Trajanje: 12 min

Marku (23), prilazi šef lokalne mafije i daje mu neverovatnu ponudu. Sav svoj novac i svoje mesto na čelu organizacije. Jedini uslov je da Marko bude fizički zdrav. Zaslepljen luksuznim životom mladić čini najveću grešku svog života.

MOGU SAM

Fakultet dramskih umetnosti Beograd

Režija: Nikola Polić

Trajanje: 16 min

Podstaknut nizom naizgled beznačajnih informacija, Marko je primoran da se suoči sa sobom.

OTKAZ

Akademija umetnosti Novi Sad

Režija: Vladislav Velkovski

Trajanje: 8 minuta

Radnik kasni na posao iako se trudi da stigne na vreme ali na svoj uvrnuti način. Direktor ga čeka sa otkazom u ruci.

Četvrtak, 13. septembar u 18h, Studio 99 Narodnog pozorišta Sombor

BARS, WALLS

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje

Režija: Sara Stijović

Trajanje: 12 min

„Bars, walls“ je kratkometražni dokumentarni film koji kroz nenarativan poetski tok oslikava životnu atmosferu čoveka u prostoru ograđenom zidinama i žicama - prostoru jedinog zatvora u Crnoj Gori. Ovo je priča o životu – tačnije o trunkama života o kojima mi dobijamo naznake u obliku asocijacija, a data nam je sloboda da “doslikamo” naše viđenje njihove realnosti...

SAMI

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje

Režija: Nikola Vučinić

Trajanje: 15 min

Priča o dvoje mladih, uspešnih ljudi čiji brak je opterećen tajnama. Petar je pisac koji je objavio svoj drugi roman, Ivana je stomatolog. Tokom jedne noći, nakon Ivaninog povratka sa poslovnog puta, njihov odnos će se promeniti i napraviti pun krug u kojem će oboje shvatiti da njihov odnos počiva na lažima.

JADI MLADOG LJUBIĆA

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje

Režija: Zvonimir Grujić

Trajanje: 24 min

U ovom trenutku veliki deo ljudske populacije boluje od teško izlečive i bezimene bolesti usko povezane uz preterane količine pameti u organizmu. Jedan od obolelih je i Ilija Ljubić, student harmonike, ljubitelj svega što je lepo i vrsni mrzitelj svega ostalog. Ako pitate Iliju, on je jedini oboleli.

Petak, 14. septembar u 18h, Studio 99 Narodnog pozorišta Sombor

MAJKINO ZLATO

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Režija: Irfan Avdić

Trajanje: 27 min

Podstaknut odlukom škole da pomeri ekskurziju na početak školske godine, tinejdžer Alem (17), svestan svog siromaštva, kreće u nekonvencionalno prikupljanje novca. Na ovom putu razvučen između kriminalnog miljea svog naselja te poremećenog sistema vrednosti njegove generacije s jedne strane i malog broja prijatelja koji i dalje veruju u dobro u ljudima, Alemova očekivanja bivaju izneverena ali stavovi promenjeni.

13+

Akademija dramske umjetnosti Zagreb

Režija: Nikica Ždunić

Trajanje: 21 min

Janka je na pragu puberteta i zaokupljena je plesom na koji ide s prijateljicom Zoranom. Dok se Zorana bavi tipičnim tinejdžerskim stvarima – ljubljenjem, odećom i žurkama, Janka pokušava ostati u dečjem svijetu. Prolazeći kroz probleme i poraze koji se u očima devojčice čine velikim, Janka ulazi u svet tinejdžera htela to ili ne.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 286 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…