Ovde naslov nije bitan - Kad boemština između stihova zavlada

* Prvo Boemsko veče Novog Radio Sombora izazvalo lepu pažnju i prijatna iznenađenja svih gostiju a i domaćina

Tiho noći, moje zlato spava… nekako u tom ritmu čuvene pesme još čuvenijeg čika Jove Jovanovića Zmaja proteklo je prvo Boemsko veče, u jednoj od najpopularnijih somborskih Kafana, “Floriki”. Tog prvog septembarskog četvrtka, 6. septembra u lepim tihim večernjim satima, okupilo se dobro društvo, da poezijom… stihom pesmom, melodijom a ponajpre druženjem, podari Somboru ponovo onu notu, koja mu vekovno pripada. Boemsku. Novi Radio Sombor želi i na ovaj način da osmisli nešto novo u saglasju sa svojim izdavačem Udruženjem Podium kao i stalnom logističkom podrškom, Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost i njegovim granskim sindikatom KUM – kulture, umetnosti, medija.

Kao što su nekada naši stari, družili se u kafanama po kojima je Sombor bio osim ostalih “disciplina” naširoko popularan i opevan, tako je i sada blesnuo taj boemski sjaj.

I, naravno, kao što je i ovdašnji red, domaćinski je uostalom to pravilo, zato… da predstavimo najpre goste koji nam iz komšiluka subotičkog, dođoše.

Naravno, ne prvi put, među svojima kako i sama voli da kaže, Dijana Uherek Stevanović, ta čudesna žena nepresušna duha i energije, vedrine, koja vas tera na još bolje raspoloženje.

Predsednica Udruženja balkanskih umetnika, pokretač mnogih pesničkih vidika i širina kako u svojoj Subotici gde živi i radi tako i širom regiona, i sada je u društvo dovela prijatelje iz ove asocijacije književnih umetnika u koju okuplja u trajnoj konstantni, sve više prijatelja i pisaca iz čitave bivše Jugoslavije a i šire.

U subotičkom kvartetu umetnika lepe reči, Dijani a i domaćinima su se pridružili Aranka Kiš, Marijan Vig i  Ratko Rale Belić. Svako na svoj način zanimljiv, originalan, poseban.

Aranka, u svom izražajnom besedovanju damske nadahutosti, mladi Vig vrcav i kako Dijana reče, lucidan, a gospodin Belić dokazaše kako su godine samo brojke, a vreme ne postoji.

Domaćin-domaćica večeri, u svom lokalu i koji - kako je duhovito organizatorima rekla, “Florika je sada vaša”, simbolično je svojim pesmama u već dobrano objavljenim knjigama uvela i domaće kreatore stiha u njihovih reči čari: Teodora Zorić.

Za sve goste, pesnikinja-je bila svakako i prava domaćica sa svojim lično urađenim projicama i ostalim dobrim domaćim delicijama i domaćim sokovima…

Dušanka Milatović čijem već i u inostranstvu (Beču pre svega gde je imala uspešne promocije autorskih knjiga pesama), poznatom opusu i britkoj reči može da se pripiše kao i te večeri prilikom izgovaranja, ono što iz duše srce kaže ma kolko bolno ali istinito bilo, pa je njena lestvica “pukla” maksimalno visoko kada joj se u predivnom tandemu majka-sin pridružio sin Nemanja. 

Taj somborski momčina, Nemanja Milatović pratio je na akustičnoj gitari u “pozadini” kako svoju majku, tako i ostale pesnike. Spontano, manirom baš vrsnog mladog romantika-trubadura. A kad je solo, “između stihova” zapevao, pobrao je prave ovacije u vanrednom ambijentu bašte “Florike”.

~ . ~

A i Dušanka dovede  svoje gošće. Tako su i  Dragica Bulat kao i Milena Nonković imale lepu prilike da se svojim stihovima predstave i pokažu.

I dokažu kako se porodica pesnika boema eto, širi. Zahvaljujući i ovim damama.

~ . ~

Najzad, još jedno osobito iznenađenje priredila je Sofija Vukičević, sa kojom je tek sat pre početka ove svojevrsne boemske priredbe “uživo”, obavljen i intervju na linku Novog Radio Sombora.

S puno razloga. Sofija je najavila skori izlazak njenih knjiga pesama i pripovetki, “Dodir tvoje duše” i “Iskra svetlosti”.

Još dve dame su izgovorile reči pune zahvalnosti. Stopljene u celinu lepote jednostavnosti, svaka na svoj način a jednako toplo i drago.

Jelena Sekulić, predsednica literarne sekcije Gradskog udruženja penzionera Sombor čije su članice i članovi u lepom broju bili i publika, kao i Ksenija Rackov, veliki somborski svetski putnik dobrote i humanosti.

~ . ~

Da je i fizička kultura – neizbežni deo kulture, a da sportisti i oni vrhunski, u tišini svojih godinama nanizanih trofeja između treninga pa do dana današnjih kada imaju “dozvolu” da se pravo-opuste, dokazala je svojim dolaskom još jedna šampionka.

I to vrhunska, kako rekosmo. Višestruka rekorderka i državna šampionka još u zemlji koja nam je bila i mnogima ostala svoja i naša: Marta Sokolai, devojački Šišković, dobila je poseban aplauz.

Činitelj pozitivnih molitiv, Savo Zekić, zaslužio je takođe, i to u vrhuncu ove boemske večeri svojih “pet minuta”.

Dugogodišnjeg predavača na polju pozitivno energetskih disciplina i autora više publikacija, posetioci su pažljivo poslušali, stavljajući simbolično desnu ruku na srce uz poziv ovog govornika da samo lepim mislima doprinosu sebi novi lepi tihi san i još bolji sutrašnji novi dan...

Karavan Novog Radio Sombora “Svi smo jedno” može da se nastavi i ovako pojačano, boemskim večerima. Kako u tom Somboru tako i naravno, u drugim sredinama.

I zbog toga što baš svi poželeše da baš ovakvi susreti koji vraćaju tu boemsku nebrigu, zaboravljanje od te neke trke svakodnevne, zbližavanja kad neočekivano još lepše dođu sama a na kraju rodi se jedan novi zajednički početak u kojem nikom nije važno hoće li njegov potpis skonačja ostati...  da zažive barem jednom mesečno i ustale se. Jer, tek smo počeli, zar ne… Pridružite nam se i vi!

Novi Radio Sombor i Udruženje Podium posebno se zahvaljuju prijateljima iz Subotice, književnicima i pesnicima Dijani Uherek Stevanović, Aranki Kiš, Marijanu Vigu i Ratku Raletu Beliću kao i naravno Udruženju balkanskih umetnika koje potiče iz Subotice i čiji je Dijana osnivač, sa sve više sledbenika. Udruženje balkanskih umetnika i Dijana lično iz svog opusa kao i sopstvene biblioteke, doneli su nam, Novom Radio Somboru i našem osnivaču, Udruženju Podium, kao i logističkom partneru, Granskom sindikatu kulture, umetnosti, medija GS KUM UGS Nezavisnost, izuzetno vrednu donaciju: više od stotinu poklonjenih knjiga sa posvetama autora!

Ekipa Novog Radio Sombora (Dragan Holcer, fotoreporter, Dejan Horvat, šef tehike, Siniša Stričević, urednik i voditelj)

Sledi pobogata galerija fotografija našeg navedenog fotoreportera:

Pročitano 868 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…