Održani Dani kulture i tradicije Srba i Bunjevaca

* U organizaciji Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ u Somboru održani „Dani kulture i tradicije Srba i Bunjevaca“ 1, 2, i 3. juna

Prvog dana manifestacije protekla je istorijska tribina u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ na kojoj je pofesor istorije Arsen Mijatović govorio o istoriji Srba i Bunjevaca u periodu od 1918. do 1940. godine.

U kulturno umetničkom delu programa su učestvovale „Varošanke“ i Aleksandra Medurić Kalčan koja je pročitala pesme Milana Rakića, Alekse Šantića i Geze Babjanovića. Na kraju je priređen koktel za sve prisutne.

Prof. istorije Arsen Mijatović

Drugi dan je realizovan u dvorištu Gradskog muzeja grada Sombora, gde je priređena izložba slika rađenih u tehnici slame, članica slamarske sekcije udruženja i izložba staparskih ćilima Udruženja žena „Staparska ruža“.

Ujedno je održana i radionica slamarenja za decu i odrasle na kojoj su se zainteresovani uputili u osnove izrade rukotvorina od slame.

Ženski vokalni sastav "Varošanke"

Trećeg dana je u Gradskoj kući priređen koncert na kojem su nastupali Gradski narodni orkestar „Spomenari“, Tamburaški sastav Emila Antunića, Etno-muzikološki smer muzičke škole „Petar Konjović“ – klasa profestora Ivane Madžarac i Zorana Bogdanovića, grupa „Prijatelji“ i Kristina Perić, koja je na gajdama odsvirala bunjevački i baranjski splet igara.

Goste su pozdravili predsednik UG „Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić i podpredsednici Aleksandra Medurić Kalčan i Aleksandar Bošnjak, a osim mnogobrojnih gostiju manifestaciju su uveličali narodni poslanik prim dr Vlado Babić, pomoćnik gradonačelnice, Ivan Šimunov i član gradskog veća Silard Janković.

Ovi dani će biti upamćeni kao vreme prijateljstva Srba i Bunjevaca, međusobnog uvažavanja, dani kulture i međusobnog požimanja, običaja i pesme, dani sećanja i lepote.

Manifestaciju su podržali Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 726 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…