Aksel Ditman, ambasador Nemačke, u Somboru otvorio prvu izložbu u Srbiji posvećenu reformaciji Martina Lutera

* Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Grad Sombor i Udruženje Nemaca „Gerhard“ organizovali izložbu posvećenu obeležavanju 500 godina reformacije u Nemačkoj

Izložba, pod nazivom „Martin Luter, reformacija i njene posledice“, postavljena je u Gradskom muzeju, a ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nj.E. Aksel Ditman (Axel Dittmann), izložbu je otvorio juče, 25. aprila.

Obraćajući se Nj.E. ambasadoru Ditmanu i prisutnima gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što je Sombor prvi grad u Srbiji u kojem je organizovana ovakva izložba.
- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je u Somboru priređena izložba posvećena Martinu Luteru, reformaciji i njegovom ukupnom stvaralačkom doprinosu kako za zemlju u kojoj je živeo i stvarao, tako i generalno za razvoj društva - podvukla je Golubović i zahvalila se ambasadoru Ditmanu i UN „Gerhard“ koji su doprineli realizovanju izložbe.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Ditman se zahvalio na povodu dolaska u Sombor. - Martin Luter i posledice reformacije je naslov izložbe kojom obeležavamo 500 godina reformacije. Pre 500 godina Martin Luter je zakucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Istorijski nije dokazano da je upravo Luter zakucao ove teze na vrata, o tome se istoričari još spore, ali svakako je to bio događaj od epohalne važnosti. Značenje Martina Lutera za nas je ogromno, on je otac reformacije. Ukazao je na sve ono što nije u redu u izvršavanju vere i veroispovesti, a prevodom Biblije ostavio je svoj trag u razvoju nemačkog jezika i približio religiju narodu.

Njegov čin je za posledicu imao velike konflikte, ali ono što je važno jeste da se u međuvremenu-kroz istoriju, kroz vekove – razvila verska tolerancija između katolicizma i protestantizma i što sada imamo ekumenski pristup. Verska tolerancija jeste nešto što je obeležje Srbije - rekao je amasador Ditman i zahvalio se gradonačelnici i UN „Gerhard“ na organizaciji izložbe istakavši da je UN „Gerhard“ centar kulturne baštine Podunaskih Švaba.

Kao domaćin, u ime Gradskog muzeja, obratio se Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti, koji je podsetio na izložbe koje su organizovane prethodnih godina, takođe u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke i UN „Gerhard“. Osim ostalog, Janičić je govorio o posledicama reformacije u oblasti kulture.

- Luterov prevod Biblije je implicirao nastanak nemačkog književnog jezika, a ovo je preko moćne književnosti, poezije, filozofije i naučnih dostignuća uticalo na sve pravce modernog mišljenja - naglasio je Janičić.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i saradnici gradonačelnice za oblast kulture, Nemanja Sarač, član Gradskog veća i pomoćnik Branislav Svorcan, kao i članovi UN “Gerhard“ Sombor.
Izložba „Martin Luter, reformacija i njene posledice“ biće otvorena do 10. maja 2017. godine

Na otvaranju izložbe najavljeno je i prikazivanje dokumentarnog filma o životu Martina Lutera. Film će biti prikazan 28. aprila ove godine - u 18 časova, u prostorijama Udruženja Nemaca „Gerhard“ u Somboru.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću / S. S.

Pročitano 1412 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…