Muzej u domu mom - novi originalan programski koncept somborskog Gradskog muzeja

* U četvrtak, 17. maja, između 11 i 13 časova, u dvorištu Gradskog muzeja Sombor, biće predstavljen program Muzej u mom domu, u okviru manifestacije Muzeji za 10!

Program uključuje zanimljive, raspoložene, elokventne građane koji imaju odgovarajuće predmete, dokumente, fotografije ili bilo šta od svedočanstvene vrednosti za prošlost svoje porodice i/ili grada, a što komunicira autentičnošću, poklapanjem dokumenta i sećanja i argumentovanim tumačenjem.

Edukovanje i animacija baštinika u svakodnevnom životu je od ključne važnosti u današnjem dobu nedovoljnosti institucionalne brige o kulturnom i prirodnom nasleđu. Kulturna baština ne tiče se samo ustanova ili nadležnog ministarstva već svakog od nas.

Dobrodošli na razgovor o NAŠOJ baštini - pozivaju u Gradskom muzeju Sombor!

Reč o građanima-kustosima i njihovom ovogodišnjem doprinosu ovom originalnom programu:

Učestvuju građani-kustosi:

* Jelena Radojević, prevoditeljka s arapskog, fotografkinja. Unuka somborskog fotografa Petra Radojevića. Tabla s ručno napisanom firmom Radojević nalazi se još uvek na glavnoj gradskoj ulici premda čuvene radnje, nažalost, više nema. Radojevićeva fotografska radnja je bila dostojni nastavljač starih somborskih fotoateljea s početka i u prvoj polovini 20. veka. Njegov rad obeležio je prelaz iz vremena važnosti zanatske veštine na masovno umnožavanje, zadržavši brižljiv odnos pre svega prema mušteriji, a potom i samoj fotografiji kao predmetu koji čuva vreme.
Teško je pronaći porodicu u Somboru ili nekog ko je služio vojni rok u ovom gradu a da nema fotografiju koju je izradio Petar Radojević. Uz priču o fotografiji, aparatima, upotrebnim predmetima iz fotografske radnje (preteči popularnog Fotošopa), čućemo anegdote o Petru, čoveku koji je, svojevremeno, na jednom sajmu u Nemačkoj, pošto je video najsavremeniju tehniku za izradu fotografija koja “štedi vreme”, rekao: “Ja imam vremena za svoj posao!” Mnogi mladi ljudi su se odvažili da probaju da urade neke “umetničke” fotografije ohrabreni Petrovim savetima i stprljenju. Majstor je uvek insistirao na crno-belim fotografijama kao umetnički ubedljivijim i zahtevnijim. Malo nas, međutim, je znalo da je ova preporuka, osim nesumnjive vrednosti crno-belih “slika”, bila posledica jedne brižljivo čuvane porodnične tajne. Petar je bio daltonista! Fotografije u boji, to je takođe bila tajna, izrađivao je Petrov rođak.

* Manda Prišing, predsednica Uduženja građana Ravangrad. Aktivistkinja Mirovnog pokreta. Prišing je jedna od najuglednijih predstavnica nevladinog sektora u Somboru, ali i šire. Od projekata važnosti podizanja svesti o multikulturalnosti do podrške mladim umetnicima, Manda Prišing je ostavila veliki trag u tranzicionom periodu upućujući naročito mlade na nesumnjive vrednosti otvorenosti, povrenja i tolerancije. Njen doprinos Muzeju u mom domu nosi naziv Pronađi se! Moj dom se pretvara u Moje selo: Bački Monoštor, sa porodičnih fotografija stanovnika tog sela, jednog velikog, toplog doma. U pitanju su iščezli prizori izgleda sela, mode, običaja Šokaca, Nemaca, Mađara na fotografijama iz 50-tih godina prošlog veka. Pronađi se! nije upućeno samo stvarnim ličnostima na fotografijama ili njihovoj rodbini, već svim zaintersovanim ličnostima za podsećanje na izgubljene svetove, aktivnu međusobnu komunikaciju, prepoznavanje konteksta, detalja, fizionomija kao “svojih”.
Doprinos gospođe Prišing upućuje da u Pronađi se! svako može da se pronađe, samo ako to odista želi.

* Milan Radišić, horovođa crkvenog hora Sveti car Konstantin i carica Jelena pri hramu Svetog velikomučenika Georgija u Somboru, predsednik Upravnog odbora Pevačkog društva u Somboru. Gospodin Radišić je dugi niz godina aktivan u somborskoj sredini kao pregalac na polju organizovanja, proučavanja i popularizacije muzičkog života, naročito horskog pevanja. Gospodin Radišić, skladno svom pozivu, donosi muzičke instrumente iz vlasništva svoje porodice, fotografije i predratni snimak tamburaške bande koji ćemo slušati preko razglasa.
            (Izdvajamo priču o jednoj flauti)
Instrument su njegovi preci 1918. godine otkupili od nemačke porodice Cigler koja je odlazila u Nemačku posle promene geopolitičke situacije nakon Prvog svetskog rata. Uprkos tome da niko od njih nije umeo da svira, privučeni lepotom stare, drvene barokne flaute s flautnom cevi od slonove kosti iz polovine 18. veka, njenim «zračenjem» kome nisu mogli da odole ali i nadom da će njihovi potomci u nekoj srećnijoj budućnosti svirati na tom instumentu kao slobodni, obrazovani i kulturni ljudi, skromna porodica se odlučila na ovu kupovinu koja je imala u sebi dosta simboličkog i zahvalnog za mnoga i različita tumačenja. Lepa flauta svedoči o preseku dve ljudske strepnje i nade: onih koji odlaze i «oslobađaju se» svega «nepotrebnog», i onih koji ostaju, takođe na novom početku, instiktivno povezujući lepotu i umetnost sa osećanjem slobode i lepšom budućnošću. Gospodin Radišić koji je svoj život gotovo u celosti posvetio muzici, nikada nije naučio da svira flautu- Obeležavanje događaja iz 1918. godine, intimnom pričom o flauti, dobija jedan nov ton, približava nas (ne)običnoj ljudskoj priči koja ostaje posle svih ideoloških i drugih velikih narativa: iza zastava, truba, oružja i velikih spomenika. Uostalom, kao i svaka nada – na dnu Pandorine kutije.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 901 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…