U somborskom Gradskom muzeju od 10 - 23. maja gostuje izložba "Ko je Malvina Hofman?"

* Institut za istoriju oglašavanja, u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu, organizuje u 7 gradova u Srbiji gostovanje izložbe „Ko je Malvina Hofman?“ (Priča sa izložbe “Srbija, rat i plakat” o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu). Otvaranje izložbe u Somboru je u četvrtak, 10. maja u Gradskom muzeju, sa početkom u 18 časova

O kakvom Institutu i kakvoj izložbi je reč?

Institut za istoriju oglašavanja je osnovan radi istraživanja i afirmacije istorije i razvoja oglašavanja i integrisanih marketing komunikacija, njihovog uticaja i njihove promocije. Insitut ostvaruje svoje ciljeve realizacijom projekata i programa koji obuhvataju proučavanje istorijskih procesa, događaja, ličnosti i pojava i prikuplja, čuva, stručno obrađuje i prikazuje javnosti istorijsku građu od značaja za razvijanje svesti o ulozi i mestu integrisanih marketing komunikacija u kulturi življenja.

U poslednje tri godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Institut je realizovao 3 izložbe povodom stote godišnjice Velikog rata: „Rat i plakat“, „Žena, rat i plakat“ i „Srbija, rat i plakat“. Izložba „Ko je Malvina Hofman?“ je centralni deo te treće izložbe.

Samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje "Pomozite Srbiju..." koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje-saveznice SAD, Francuska i Velika Britanija. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama.

Autor čuvenog plakata „Serbia Needs Your Help“ u kampanji SAD je najpoznatija američka vajarka Malvina Hofman. Izložba je posvećena njenom plakatu i njenim delima i aktivnostima za pomoć Srbiji. Prvi put su javno prikazani Malvinini crteži koje je uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i do sada nepoznati istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty institutu u LA. Na izložbi je potvrđena i urbana legenda da je lik na plakatu “Serbia Needs Your Help” ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u “Plavoj grobnici” kod ostrva Vido u Grčkoj. Prikazana je i originalna fotografija sa čamca srpskog ratnog reportera Miloja Igrutinovića, Malvinina skica za plakat, plakat, razglednica sa istim likom i naslovna strana knjižice “Kossovo Day 1918” štampana u SAD. Tu priča o mrtvom vojniku koji je postao simbol Srbije nije završena: Malvina je isti lik iskorisitila za skultpruru Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Mayo u Ročesteru. Skulpturu je na izložbi moguće videti uz pomoć kacige za „virtuelnu realnost“. Iz trodimenzionalne video slike je uz pomoć 3D štampača lik srpskog vojnika vraćen u “opipljivu realnost”: izložena je bista Sv. Franje.

U drugom delu izložbe je skrenuta pažnja na američku kampanju za pomoć Srbiji, u kojoj je Malvina bila deo umetničkog tima. Namera autora izložbe bila je da se izložbom oduži autorki čuvenog plakata, koja je osim njega imala i druga umetnička dela u vezi sa ovim prostorom, kao i mnoge druge njene aktivnosti za pomoć Srbiji, a o njoj se, nažalost, u Srbiji ništa ne zna.

U okviru turneje planirane su:

najavne promotivne i PR aktivnosti u svakom gradu,

predavanje autora izložbe o američko-srpskom prijateljstvu i saradnji u vreme Velikog rata,

svečano otvaranje izložbe u prisustvu predstavnika Ambasade SAD,

autorsko vođenje kroz izložbu u dogovorenom terminu.

(Vladimir Čeh) - Osnivač Instituta za istoriju oglašavanja, autor izložbe

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 754 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…