У Сомбору представљање фототипског издања најлепше ћириличне књиге Мирослављево јеванђеље и пројекција документарног филма  У почетку беше реч

*  Представљање фототипског издања најлепше ћириличне књиге -

Мирослављево јеванђеље

и пројекција документарног филма

У почетку беше реч

~ . ~

Уторак, 17. септемба  у 18 часова - сала Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки” -

~ . ~

Овогодишњи велики сомборски јубиларац који обележава 160 година постојања и успеха у раду Градска библиотека "Карло Бијелицки" позива грађане на представљање првог правог и потпуног факсимила најстарије српске ћириличне књиге - Мирослављевог јеванђеља - написане у последњој четвртини XII века. О самом Мирослављевом јеванђељу, његовом значају, вредности и историјату говориће Вељко Топаловић, приређивач.  

На основу пратеће књиге Вељка Топаловића и Душана Мрђеновића „Мирослављево јеванђеље – Историјат“, режисер Бошко Савковић снимио је документарни серијал „У почетку беше реч“ и истоимени документарни филм у трајању од 60 минута, који ће бити такође приказан сомборској публици. 

***

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис. Писано је у последњој четвртини XII века за хумског кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање. Од свог настанка, Мирослављево јеванђеље имало је статус српске реликвије. По свему судећи, овај јеванђелистар био је света књига на којој је обављана служба Божја приликом оснивања манастира Хиландар. Током наредних седам векова изношено је у свечаним приликама, као престоно јеванђеље. У зиму 1845/46. године, руски архимандрит, Порфирије Успенски исекао је лист број 166 и понео са собом, најпре у Јерусалим, где је основао руску духовну мисију, и потом у Кијев, Москву и Императорску библиотеку у Санктпетерсбургу.

Овај лист пронео је глас о јединственом рукопису који се чува у Хиландару. Године 1896, монаси поклоњају Мирослављево јеванђеље краљу Александру Обреновићу  и од тада његова судбина креће необичним током. У ноћи, током Мајског преврата 1903. године, Мирослављево јеванђеље нестаје из дворског сефа. Током повлачења српске војске 1915. године, пронађено је у сандуцима краља Петра, да би потом с Главном државном благајном прешло пут преко Албаније, Бриндизија, Крфа, Солунског фронта, до поновног повратка у Београд. После убиства краља Александра I Карађорђевића, кнез Павле поклања Мирослављево јеванђеље новооснованом Музеју кнеза Павла.

Током Другог светског рата скривано је у сефу Народне банке у Ужицу, испод олтара Манастира Рача украј Дрине и у сефу Народне банке у Београду и тако је избегло немачке потраге. Данас се чува у Народном музеју у Београду, осим поменутог листа, који је и даље у Русији.

По лепоти, разноврсности и величини ликовних украса, раскошној позлати, организацији текста, па и самом формату, Мирослављево јеванђеље заузима јединствено место међу сачуваним православним јеванђелистарима. Многи ликовни украси Мирослављевог јеванђеља су у директној вези с текстом, што додатно истиче његово посебно место у европској рукописној традицији тог времена.

Током 2005. године увршћено је у Унесков регистар светске документарне баштине, под називом “Памћење света”, међу 120 највреднијих сачуваних покретних добара у историји. (Извор: https://www.miroslavljevojevandjelje.com/o-miroslavljevom-jevandelju/)

Приредила: Иња Фирањ

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

Промотивни сомборско плакат о јединственом догађају у организацији Градске библиотеке "Карло Бијелицки"

~ . ~

Pročitano 394 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…