Zaposleni u somborskoj gradskoj biblioteci na posebno dostojanstven način daju počast preminuloj srpskoj spisateljici Grozdani Olujić

* Prilikom današnje dnevne, radne, prijateljske, jedne od brojnih, kako god, posete Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru, naiđosmo na trenutke dostojanstva kakvo umetnost utisnuti ume, istovremeno sete. Ugledali smo brižljivo pripremljen zastakljen oveći sto u kojem je postavljen opus ovih dana preminule poznate, popularne srspke višestrane spisateljice, Grozdane Olujić. Svaka čast zaposlenima na ovome činu, u tom, jednom od svetionika somborske kulture i umetnosti

~ . ~

In memoriam: Grozdana Olujić (30. avgust 1934 — 16. mart 2019) +

~ . ~

Postavljena dela Grozdane Olujić nalaze se u samom holu Dečijeg odeljenja biblioteke "Karlo Bijelicki", pred ulazom u pozajmno odeljenje tog dela somborske gradske biblioteke. I lepo za videti a i odmah reći: još jedan pečat svekolikoj somborskoj kulturi odnosno njenom naklonu kada su velikani u pitanju.

"Naš čin posvećen velikoj srpskoj književnoj dami": Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" Sombor

- Želeli smo da na možda skroman, ali simboličan način odamo čast čuvenoj srpskoj književnici ali i humanitarki - kaže Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" u Somboru. - Svako može da se tako izbliza uveri u nadasve zanimljiv i naravno svestran opus Grozdane Olujić koji je za sobom ostavila. Dobrodošli nam, da se još jednom svi zajedno uverimo u Grozdaninu stvaralačku višeslojnost i podsetimo se dana kada smo uz njena štiva sazrevali kao đaci ili studenti...

Inja Firanj, organizator projekata i programa u somborskoj biblioteci, jedna od inicijatorki izložbe posvećene Grozdani Olujić

Pogledajte ovu svojevrsnu izložbu dela višenagrađene književnice, posetite, vredi. Pokušali smo da sa nekoliko snimaka (u fotogaleriji ispod rubrike) ovekovečimo ovaj verovatno nesvakidašnji čin od strane zaposlenih, koji samom svojom samoinicijativnošću govori o inventivnosti, kreacijom a jednako tome, o posvećivanju svom poslu koji se - tako - voli.

~ - ~

Zabeleženo za večnost

Grozdana Olujić je rođena 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi roman, „Izlet u nebo“, objavljuje 1958, a usledili su „Glasam za ljubav“ (1963), „Ne budi zaspale pse“ (1964), „Divlje seme“ (1967), „Glasovi u vetru“ i „Preživeti do sutra“ (2017).

Objavila je i zbirke bajki „Sedefna ruža i druge bajke“, „Nebeska reka i druge bajke“, „Kamen koji je leteo“, „Snežni cvet“, „Jastuk koji je pamtio snove“ i roman bajku „Zvezdane lutalice“. Decenijama je zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, ali i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta.

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg. Njene kratke priče iz zbirke „Afrička ljubičica“ uvrštene su u antologije širom sveta (u Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj“), a priča „Igra“ nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Osim svih najvažnijih domaćih nagrada – tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja „Politikinog zabavnika“, „Mlado pokolenje", „Zlatni leptir“, „Stara maslina“, NIN-ova nagrada, „Bora Stanković“ za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu.

Predajući joj Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno delo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i „baština srpskog naciona“. Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ kojem je poklonila svoju biblioteku.

Ova dva udruženja pokrenula su, kako su navela u njihovom zvaničnom saopštenju, inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. 

To će se i obistiniti: Sahrana književnice i prevodioca Grozdane Olujić biće u četvrtak, 21. marta u 11:30 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je večeras Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". Pre samog ispraćaja, u 10 časova biće održana komemoracija u Udruženju književnika Srbije, navodi se u saopštenju.

~ . ~

Fotogalerija:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 430 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…