Uspešno zaokružen dvodnevni Somborski književni festival

* Treći Somborski književni festival održan je proteklog, drugog majskog vikenda, u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Skupštine grada Sombor i Kulturnog centra „Laza Kostić“. U petak, 11. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, v. d. direktora Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić

Nakon toga usledio je razgovor sa Slobodanom Tišmom i Darkom Tuševljakovićem, nagrađivanim prozaistima i aktivnim učesnicima naše savremene književne scene. Stvaralaštvo ovih autora publici je približio Dragan Babić koji je govorio o njihovim dosadašnjim naslovima, uticaju rok muzike i savremenog trenutka na njihovo pisanje, kao i o očekivanjima koje čitaoci ovih autora imaju od njihovih narednih dela.

Tišma i Tuševljaković su se predstavili čitanjem isečaka iz novih i do sada neobjavljenih rukopisa kojima su somborskoj publici najavili buduće naslove. Najzad, u razgovoru sa Tamarom Babić, ovi pisci su govorili o svojim poetičkim okvirima, procesima pisanja, stvaralačkim težnjama i uticaju koji su značajne nagrade kojima su ovenčani – NIN-ova, odnosno Evropska nagrada za književnost – imale na njihovu recepciju i odnos čitalaca prema njihovom radu.

Drugo festivalsko veče otvoreno je dodelom nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset pet godina, što je jedinstven konkurs u okvirima savremenog stvaralaštva mlade generacije pisaca kod nas.

Ove godine je pristigao dvadeset jedan rukopis, a nagrađena je zbirka pesama Dok čekam da prođe beogradske pesnikinje Katarine Mitrović koja se potom predstavila publici čitanjem i razgovorom sa članovima žirija (na fotografiji ispod):

Potom je usledilo predstavljanje Petra Matovića, Saše Radojčića i Nikole Vujčića, o čijem je opusu, poziciji u aktuelnoj pesničkoj produkciji, tematskim i formalnim tendencijama, kao i o nagradama kojima su ovenčani, govorio Branislav Živanović.

Uz nadahnuto čitanje, ovi autori su, odgovarajući na pitanja Tamare Babić, otkrili detalje o svojim pesničkim počecima, stavove o odnosu mlade i srednje generacije srpskih pesnika, te mogućnostima dopiranja poezije do šireg kruga čitalaca.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ uz značajno prisustvo publike koja je nakon programa razgovarala sa gostima i podelila svoje utiske o njihovom radu, što, zajedno sa interesovanjem medija, dokazuje neophodnost održavanja programa ovog tipa u Somboru.

Nataša Turkić, direktorica GB "Karlo Bijelicki" u Somboru 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 436 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…