Odštampajte ovu stranicu
Kolo srpskih sestara u Somboru nastavilo tradiciju darivanja najmlađih na najmilosrdniji pravoslavni praznik, Materice

* Materice, iskonski srpski običaj posvećen majkama se slave drugu nedelju pred pravoslavni Božić. Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem "na prepad" zavežu svoju majku za noge, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince, nedelju ranije. Majka se "pravi" da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka potom deli deci poklone, i na taj način se dreši

Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i u našim hramovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kojem učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

One im se dreše poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima... 

Članice Kola srpskih sestara iz Sombora i ovom prilikom su dale najupečatljiviji primer tom najvećem prazniku u hrišćana, posvećenom majkama i ženama. Poslednje decembarske nedelje, 30. decembra, nakon liturgije, aktivistkinje ove društveno-humanitarne organizacije obezbedile su stotinu deset paketića, kojima su obradovale najmlađe; od beba do onih nešto starijih, generacija koje rastu.

Zahvaljujući podršci Gradske uprave Grada Sombora, brojnim donatorima, ali i naravno ponajpre sopstvenim prilozima, i paketićima, somborske članice Kola imaju razlog za ponos, utemeljen u osmesima i radošću dece.