Društvo za borbu protiv raka u Somboru poziva na seminar "U fokusu - melanom"

 

* Koža je najveći organ čoveka i iznosi negde oko 2 kvadratna metra. Najopasniji rak kože je melanom, u narodu crni mladež, koji kada se otkrije u uznapredovaloj fazi često bude sa lošom prognozom. U svetu godišnje umre oko 22.000 ljudi od melanoma i to je čak za četvrtinu više nego ranijih godina. U Srbiji se tek svaki peti melanoma otkrije na vreme i to se objašnjava učestalim korišćenjem solarijuma i nedostatkom navike redovnih dermoskopskih pregleda kod lekara

I u Vojvodini od 2015. imamo porast broja obolelih, 130-135 novodijagnostikovanih bolesnika na 100.000 stanovnika. Po učestalosti u odnosu na druge maligne bolesti melanom je na 14. mestu kod žena, a na 16. mestu kod muškaraca. Godišnje imamo potrebu za lečenjem oko 50 bolesnika sa metastatskim melanomom kože. Od 2010. godine nastupa nova era u lečenju metastatskog melanoma, target ili ciljanom terapijom i imuno terapijom koji se od 1. marta 2017. primenjuju u referentnim ustanovama u Srbiji. Oba leka značajno utiču na produženje i kvalitetniji život obolelih.

Baš iz ovih razloga seminar U fokusu, u organizaciji Društva za borbu protiv raka u Somboru je ove godine posvećen je melanomu. Kroz popularna predavanja predstaviće se faktori rizika, mere zaštite, način samopregleda kože, važnost redovnih godišnjih pregleda kod dermatologa. Dr Vesna Ilić će demonstrirati tehniku dermoskopije i pregledati zainteresovane gradjane. Doc dr Borislava Nikolin će govoriti o savremenom lečenju melanoma, a dr Veselina Pelagić će nas podučiti kako da izaberemo zdravu namirnicu.

Seminar U fokusu je zakazan za subotu, 26.maj u Somboru, u Domu učenika srednjih škola, Staparski put 1-A, sa početkom u 11 časova. Ulaz je slobodan. Poslušajte, naučite i zaštitite svoje zdravlje.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 493 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…