Susret između privrednika Srbije i Portugalije u aprilu u srpskoj prestonici u organizaciji Privredne komore Srbije

* Privredna komora Srbije u saradnji sa ambasadom Portugalije u Srbiji organizovaće veliki onlajn susret privrednika Srbije i regiona sa privrednicima Portugalije, dogovoreno je minulog četvrta na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji, Marijom Viržinijom da Silva Pina (fotografija u slajdu ispod teksta)

Čadež i ambasadorka Portugalije razgovarali su o unapređenju privredne saradnje dve zemlje. Portugalija je u januaru, podsetimo, započela šestomesečno predsedavanje EU.

- Mi jedni o drugima ne znamo dovoljno, time ni naši privredni odnosi nisu onakvi kakvi bi mogli da budu. Ono što planiramo jeste sektorski i jasno definisan onlajn susret privrednika iz Srbije i regiona sa privrednicima iz Portugalije. Razgovaraćemo o saradnji u oblasti IT, obnovljivih izvora energije u čemu je Portugalija vrlo uspešna, o saradnji u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Želimo da dobijemo tačan i jasan pregled oblasti u kojima možemo da sarađujemo - izjavio je Čadež nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik državne privredne Komore je takođe istakao da će ovaj susret privrednika zapravo biti uvod u planiranu posetu državnog sekretara Portugalije, koji bi u Srbiju doveo i veliku ekonomsku delegaciju, s ciljem unapređenja ekonomske saradnje između naše dve zemlje. 

Na sastanku je razgovarano i o postizanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Portugalije, a ambasadorka je pozvala srpska inovativna preduzeća iz oblasti turizma da se prijave na konkurs za startape Instituta obrazovanja i nauke iz Lisabona (ISEC).

Portugalija je zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti turizma dve zemlje i ulaganje u kapacitete na našim prirodnim jezerima, i za saradnju Beograda i Lisabona kao city break destinacija.

Srbija i Portugalija  - ekonomska saradnja

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Portugalije iznosila je u 2020. godini 77,5 miliona evra, što je povećanje od 7,8 odsto u odnosu na 2019. godinu. Vrednost izvoza Srbije u prošloj, 2020. godini iznosi 22,7 miliona evra, a to je od 23,4 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije su delovi i pribor mašina, hartija i karton premazani plastikom, spoljne pneumatske gume, preparati za pranje i čišćenje… U 2020. godini 1.083 domaćih privrednih subjekata ostvarilo je spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa Portugalijom. U Srbiji posluje 14 kompanija sa većinskim portugalskim kapitalom.

Medijska pratnja. Novi Radio Sombor

Pročitano 476 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…