Anyanyelvükön szólalhatnak fel a kisebbségek képviselői a szerb parlamentben

* A nemzeti kisebbségekhez tartozó képviselők hamarosan anyanyelvükön szólalhatnak fel a szerb parlamentben. A gyakorlati megvalósítás feltételeit a parlament fogja biztosítani

Azoknak a kisebbségeknek a képviselőiről van szó, amelyek száma a legutóbbi népszámlálás adatai szerint eléri a 2 százalékot.

A szerb parlament elé kedden kerül 14 másik napirendi ponttal együtt a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény módosítása, amely elfogadása esetén lehetővé teszi az anyanyelv, így a magyar nyelv hivatalos használatát is a szerb parlamentben.

A kisebbségekhez tartozó képviselőknek eddig is lehetőségük volt a parlamentben anyanyelvükön felszólalni, de nem éltek ezzel a jogukkal, jegyzi meg a Tanjug. Az érvényes jogszabály a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről még az egykori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, illetve Szerbia és Montenegró idejéből való, a most javasolt megoldás pedig voltaképpen csak összehangolja azt a jelenlegi államberendezéssel.

(Prevod naslova rubrike): U parlamentu Srbije manjine mogu da se obrate i na svom maternjem jeziku

Tájékoztat a VAJDASÁG MA (SZERBIA, 2018. JÚNIUS 11.)

Pročitano 370 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…